Επικαιρότητα

Με χτύπησες; Και εκείνος με είπε μ….” – Galaksias.com

Το πρωτόγνωρο, στην επίμαχη περίπτωση, είναι ότι ένας έφηβος δε δίστασε να επιτεθεί σε μια γυναίκα – αναπληρώτρια εκπαιδευτικό – η οποία είναι έγκυος.

Ένα σοκαριστικό περιστατικό σχολικής βίας, το οποίο διαδραματίστηκε πριν από μερικές ημέρες, και το οποίο ήρθε  προχθες στο “φως” της δημοσιότητας όπως πρώτο έγραψε το neakriti.gr (Δείτε εδώ: Σοκ στο Ρέθυμνο: Άγρια επίθεση από μαθητή σε καθηγήτρια κατά τη διάρκεια του μαθήματος), έχει “μουδιάσει” την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου – και όχι μόνο – αφού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κρουσμάτων εκδήλωσης ωμής βίας από ανηλίκους: Πριν από περίπου δέκα μέρες, ανήλικος μαθητής Γυμνασίου επιτέθηκε σε βάρος εκπαιδευτικού, η οποία, μάλιστα, διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της! 

Η αλήθεια είναι ότι περιστατικά ενδοσχολικής βίας, δυστυχώς, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Συνήθως, ωστόσο, σε τέτοιου είδους συμβάντα, τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα είναι ανήλικοι. Το πρωτόγνωρο, στην επίμαχη περίπτωση, είναι ότι ένας έφηβος δε δίστασε να επιτεθεί σε μια γυναίκα – αναπληρώτρια εκπαιδευτικό – η οποία είναι έγκυος. 

Όπως έγραψε το neakriti.gr το συμβάν έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο μαθητής φέρεται να χτύπησε τη γυναίκα στην κοιλιά της, χρησιμοποιώντας μια σχολική τσάντα! 
Εντούτοις, η επίθεση του ανήλικου φαίνεται ότι δε σταμάτησε εκεί: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής φέρεται να πέταξε στην καθηγήτρια κι ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά κι έναν κάδο απορριμμάτων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθηγήτρια κατάφερε να αποφύγει τον κάδο σκουπιδιών. Ας σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ο ανήλικος φέρεται να έβρισε την αναπληρώτρια καθηγήτρια. 

Το συμβάν έχει συγκλονίσει την εκπαιδευτική-μαθητική κοινότητα της Κρήτης, αλλά και εν γένει την τοπική κοινωνία της δυτικής Κρήτης. Σύμφωνα με πηγές από αστυνομικούς κύκλους, φαίνεται ότι κλήθηκαν από τις Αρχές οι γονείς του παιδιού, προκειμένου να τους γίνουν συστάσεις. Πάντως, η παθούσα φέρεται να κλήθηκε χθες για κατάθεση από τις Αρχές για το συμβάν. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η εκπαιδευτικός δεν κατέθεσε μήνυση, καθώς δεν επιθυμεί να στραφεί νομικά σε βάρος του μαθητή. 

Το επίμαχο περιστατικό, το οποίο έχει σοκάρει την κρητική κοινή γνώμη, πυροδότησε την αντίδραση των συναδέλφων της καθηγήτριας, καθώς η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισημαίνει ότι στέκεται με κάθε τρόπο στο πλευρό της γυναίκας.

Επίσης, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι φαινόμενα όπως η κανονικοποίηση της βίας στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η μεθοδική απαξίωση των εκπαιδευτικών στη χώρα μας, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για περιστατικά όπως αυτό που συνέβη το προηγούμενο διάστημα στο Ρέθυμνο. 
Εξάλλου, η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου τονίζει ότι η συνδρομή της σε κάθε καθηγητή που αντιμετωπίζει οποιουδήποτε είδους επιθετική συμπεριφορά ή πίεση «πρέπει να θεωρείται δεδομένη». 

 

«Γόνιμο έδαφος για φαινόμενα βίας» 

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου στέκεται με κάθε ηθικό και έμπρακτο τρόπο στο πλευρό της συναδέλφου αναπληρώτριας, που δέχτηκε άγρια επίθεση από μαθητή σε σχολείο του νομού Ρεθύμνου εν ώρα μαθήματος. Όπως πολλές φορές έχει επισημανθεί, η κανονικοποίηση της βίας, η απουσία ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, η υποστελέχωση των υποστηρικτικών δομών, η απομάκρυνση του ελληνικού σχολείου από τις τέχνες και τις κοινωνικές επιστήμες και άλλοι παράγοντες, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη και μεθοδική απαξίωση του εκπαιδευτικού στη χώρα μας, δημιουργούν γόνιμο έδαφος για φαινόμενα βίας, από γονείς ή μαθητές, που μόνο “μεμονωμένα” δεν είναι. 

Ειδικά για τους συναδέλφους αναπληρωτές, που καλούνται πολλές φορές να αναλάβουν υπηρεσία πολύ μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπηρετώντας σε δύο, τρία ή και περισσότερα σχολεία, και καλούνται σε ελάχιστο διάστημα από το να βγάλουν την ύλη μέχρι να γνωρίσουν τους μαθητές τους, η εκπαιδευτική πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή και δύσκολη. 

Οφείλουμε ως σωματεία και ατομικά ο καθένας να είμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου καλεί κάθε συνάδελφο που μπορεί να αντιμετώπισε ή αντιμετωπίζει κάθε μορφής επιθετική συμπεριφορά ή πίεση, από γονείς, μαθητές, στελέχη διοίκησης κ.λπ., να απευθύνεται άμεσα στο σωματείο. Η συνδρομή μας, ηθική, νομική, συνδικαλιστική, πρέπει να θεωρείται δεδομένη», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button