Κόσμος

Νέα πλήγματα των Αμερικανών κατά των Χούθι – Προετοιμάζονται για μακρά παρουσία στην περιοχή

Την ίδια στιγμή οι φόβοι για κατακόρυφη αύξηση των τιμών των προϊόντων λόγω της του μεγαλύτερου κόστους μεταφοράς καθώς επιλέγονται εναλλακτικές οδοί που χρειάζονται περισσότερο χρόνο ταξιδιού εντείνονται μέρα με την ημέρα.

Για έκτη φορά την Παρασκευή (19/1) θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, που έχουν τη στήριξη του Ιράν, βρέθηκαν στο στόχαστρο των ΗΠΑ, που εξουδετέρωσαν εκτοξευτές πυραύλων κατά πλοίων που ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν πυρά.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τους πυραύλους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι αμερικανικές δυνάμεις στη συνέχεια έπληξαν και κατέστρεψαν τους πυραύλους σε αυτοάμυνα», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτηση στο Χ.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη F/A-18 από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Το Al-Masirah, ένα δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι των Χούτι, ανέφερε ότι υπήρξαν αεροπορικές επιδρομές στη δυτική λιμενική πόλη Χοντέιντα, με στόχο τη συνοικία Αλ Τζααμπανά στα δυτικά της πόλης.

Γιατί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναδιατάσσει τα πολεμικά του πλοία στη Μέση Ανατολή

Οι Αμερικανοί πάντως εμφανίζονται έτοιμοι για μία μακροχρόνια παρουσία στην περιοχή όπως φαίνεται από την αναδιάταξη των δυνάμεων στην οποία προχώρησε. Αυτό γιατί όσο και αν η Ουάσιγκτον – και ο πρόεδρος Μπάιντεν προσωπικά – δεν το επιθυμεί υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή αντιπαράθεση.

Το USS Bataan, ένα αμφίβιο πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιωτικό υλικό, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ομάδας κρούσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανατολική Μεσόγειο.

Επικεφαλής της αποστολής μαζί με το Bataan είναι δύο πλοία υποστήριξης, το USS Mesa Verde και το USS Carter Hall, τα οποία μαζί σχηματίζουν μια συνδυασμένη δύναμη σχεδόν 2.500 πεζοναυτών και ναυτών.

«Η ανάπτυξη του USS Bataan στην ανατολική Μεσόγειο έχει σκοπό να κάνει δύο πράγματα», δήλωσε ο Γκρέγκορι Αφταντίλιαν, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον.

«Είναι για να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ από το να αυξήσει τις πυραυλικές επιθέσεις της εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν σε έναν ευρύτερο πόλεμο, και για να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να αποτρέψει, ελπίζουμε, τους Χούθι από το να εξαπολύσουν περισσότερες επιθέσεις κατά της ναυτιλίας σε αυτό το υδάτινο σώμα».

Παράλληλα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο διερευνούν τρόπους για το πώς θα εξαλείψουν την απειλή των Χούθι. Σύμφωνα με το Bloomberg η έμφαση δίνεται στη διακοπή των ιρανικών ανεφοδιασμών και στη διεξαγωγή πιο δυναμικών προληπτικών χτυπημάτων. Ο κίνδυνος έγκειται στο ενδεχόμενο οι πιο επιθετικές ενέργειες να οδηγήσουν τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με το Ιράν, προκαλώντας ενδεχομένως την περιφερειακή ανάφλεξη που ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποφύγει.

Εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή
(19/1) ότι δεν προτίθενται να επεκτείνουν περαιτέρω τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν, πέρα από τους δηλωμένους στόχους τους για αποκλεισμό του Ισραήλ και αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για τις αεροπορικές επιδρομές.

Πόσο έχουν αυξηθεί οι ναύλοι

Πονοκέφαλο αποτελεί διεθνώς η αύξηση των ναύλων και ο κίνδυνος οι επιπτώσεις της αύξησης τους να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ναύλοι από το Ρότερνταμ προς τη Σαγκάη αυξήθηκαν κατά 50% ή 323 δολάρια και διαμορφώθηκαν σε 975 δολάρια, ανά κοντέινερ 40 ποδιών. Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 38% ή 1.070 δολάρια και διαμορφώθηκαν σε 3.860 δολάρια ανά FEU. Εξάλλου, οι τιμές από τη Σαγκάη προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 35% ή 1.474 δολάρια σε 5.644 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών.

Ομοίως, οι τιμές από τη Σαγκάη προς τη Γένοβα αυξήθηκαν κατά 21% ή 1.069 δολάρια σε 6.282 δολάρια ανά FEU. Οι τιμές από τη Σαγκάη προς το Ρότερνταμ αυξήθηκαν κατά 12% ή 545 δολάρια σε 4.951 δολάρια ανά κοντέινερ 40 ποδών. Επίσης, οι τιμές από τη Νέα Υόρκη προς το Ρότερνταμ αυξήθηκαν κατά 2% ή 9 δολάρια σε 608 δολάρια ανά κοντέινερ 40 ποδών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button