ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέα τόνωση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της μείωσης των υποχρεωτικών αποθεματικών τους – Galaksias Portal News

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) για τις τράπεζες εντός δύο εβδομάδων και άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα στήριξης. 

Αυτό, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτελεί μια ασυνήθιστα πρώιμη αποκάλυψη που δείχνει ότι η κυβέρνηση του προέδρου  της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί όλο και πιο επιτακτικά να στηρίξει την οικονομία και να σταματήσει την πτώση του χρηματιστηρίου των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. O συντελεστής υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR)- το οποίο καθορίζει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες σε αποθεματικό – θα μειωθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στις 5 Φεβρουαρίου για να παράσχει 1 τρισεκατομμύριο γουάν (139 δισεκατομμύρια δολάρια) μακροπρόθεσμη ρευστότητα στην αγορά, δήλωσε ο διοικητής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Pan Gongsheng στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση.

Πρόκειται για μια σπάνια και διαφανή αποκάλυψη αλλαγής πολιτικής από τον επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Συνήθως η κεντρική τράπεζα την ανακοινώνει πρώτα στην ιστοσελίδα της, ενώ το Κρατικό Συμβούλιο – το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας – μερικές φορές υπαινίσσεται μια τέτοια κίνηση εκ των προτέρων. Αλλά τα ανησυχητικά οικονομικά στοιχεία και η μαζική πτώση των μετοχών ώθησαν τις αρχές να εντείνουν τη ρητορική τους αυτή την εβδομάδα.

Οι παρατηρήσεις του Pan έρχονται να προστεθούν σε έναν καταιγισμό υποσχέσεων από άλλες υπηρεσίες μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Li Qiang να σταθεροποιηθεί η αγορά.

«Η εκ των προτέρων ανακοίνωση της μείωσης του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) υποδηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα αποτελεσματικά εργαλεία διαθέσιμα για να αναχαιτιστεί η πτώση της αγοράς», δήλωσε ο Shen Meng, διευθύνων σύμβουλος της Chanson & Co, με έδρα το Πεκίνο.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index διεύρυνε τα κέρδη του μετά τις δηλώσεις του Pan, καλύπτοντας τη μεγαλύτερη διήμερη άνοδό του από τον Νοέμβριο του 2022. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Κίνας υποχώρησε ελαφρώς πριν ανακάμψει στο 2,51%. Το υπεράκτιο γουάν διέγραψε τις προηγούμενες απώλειες εν μέσω των πωλήσεων του δολαρίου από τις κρατικές τράπεζες.

Αρκετοί αναλυτές βλέπουν την τελευταία κίνηση ως έναν τρόπο εξομάλυνσης της ρευστότητας ενόψει των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους τον επόμενο μήνα, αν και ο οποιοσδήποτε ευρύτερος αντίκτυπος στην οικονομία μπορεί να είναι περιορισμένος. 

«Μια μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) βοηθά το κλίμα υπό την έννοια ότι η δράση φαίνεται πιο αποφασιστική», δήλωσε ο Kevin Net, επικεφαλής ασιατικών μετοχών της Tocqueville Finance SA. «Αλλά ορισμένοι επενδυτές μπορεί να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως ευκαιρία εξόδου, αν υπάρξει τέτοια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της αγοράς – εκτός αν υπάρξουν περισσότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως αυτά με την αγορά ακινήτων».

Οι περισσότερες από τις άλλες ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα ήταν αρκετά ασαφείς. Η εποπτική αρχή κρατικών επιχειρήσεων υποσχέθηκε να βελτιώσει την ποιότητα των εισηγμένων κρατικών επιχειρήσεων, ενώ η ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών δήλωσε ότι θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να διατηρήσει τη σταθερή λειτουργία των κεφαλαιαγορών και να κατευνάσει τα νεύρα των επενδυτών.

Το Bloomberg News ανέφερε ότι οι αρχές εξετάζουν ένα πακέτο διάσωσης ύψους 278 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη χρήση υπεράκτιων κεφαλαίων ως μέρος ενός ταμείου σταθεροποίησης. Το σχέδιο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Μαζί με τον δείκτη αποθεματικών, ο Παν δήλωσε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει από την Πέμπτη τα επιτόκια για τα κεφάλαια επαναχρηματοδότησης που παρέχονται στις τράπεζες και δίνουν κίνητρα για δάνεια στον αγροτικό τομέα και σε μικρές επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η Λαϊκή Τράπεζα Κίνας θα παρουσιάσει μια προσαρμογή στις πολιτικές δανεισμού που σχετίζονται με τα εμπορικά ακίνητα – μια κίνηση που θα διευρύνει το ποσό των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στους κατασκευαστές ακινήτων και θα βελτιώσει τις συνθήκες ρευστότητάς τους. Η κεντρική τράπεζα ακολούθησε αργότερα την επικείμενη μείωση, μαζί με μειώσεις σε ορισμένα επιτόκια επαναχρηματοδότησης, σε ανακοίνωσή της.

Η επικείμενη μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) είναι επίσης αξιοσημείωτη για το μέγεθός της. Τα τελευταία δύο χρόνια, η Λαϊκή Τράπεζα Κίνας (PBOC) έχει μειώσει τον δείκτη κατά μικρότερες 25 μονάδες βάσης, αντί για τις 50 που ανακοίνωσε ο Pan. Η μείωση του δείκτη απελευθερώνει ρευστότητα, ώστε οι τράπεζες να μπορούν να επεκτείνουν τα δάνεια στους πελάτες και να αγοράζουν περισσότερα ομόλογα για να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Η κεντρική τράπεζα μείωσε το συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών δύο φορές το 2023, με την τελευταία μείωση να έχει σημειωθεί  τον Σεπτέμβριο.

Πριν από την ανακοίνωση του Pan, οι ενέργειες της Λαϊκής Τράπεζας Κίνας (PBOC) είχαν απογοητεύσει όσους ήλπιζαν σε πιο επιθετική πολιτική δράση. Άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο των μονοετών δανείων πολιτικής της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, διαψεύδοντας τις ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για την πρώτη μείωση από τον Αύγουστο, σημειώνει το Bloomberg.

To άρθρο Κίνα: Νέα τόνωση ρευστότητας στις τράπεζες μέσω της μείωσης των υποχρεωτικών αποθεματικών τους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button