ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέα υποχώρηση για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στην Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν σήμερα (28.2.24) και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street με όλα τα βλέμματα από τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα μακροοικονομικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου, που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη και ουσιαστικά θα αποκαλύψουν τα περιθώρια που υπάρχουν – αν αυτά υπάρχουν βέβαια – για άμεση μείωση επιτοκίων από την Fed.

Έτσι λοιπόν ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε οριακά 0,06% κλείνοντας στις 38.949,02 μονάδες στην Wall Street, ο S&P 500 έχασε 0,17% στις 5.069,76 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,55% και διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 15.947,74 μονάδων.

Να σημειωθεί ότι οι επενδυτές πήραν μία πρώτη γεύση από την πορεία των στοιχείων από το ΑΕΠ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 3,2% αναθεωρήθηκε η ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο, σε μια ελαφριά υποβάθμιση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το τέταρτο τρίμηνο παρέμεινε αρκετά ισχυρή και ακολούθησε την ακόμη ισχυρότερη άνοδο του 4,9% το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 3% το πρώτο τρίμηνο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα παρέμενε αμετάβλητη στο 3,3%.

Στην αγορά του πετρελαίου οι τιμές και σήμερα (28.2.2024) παρουσίασαν αυξομειώσεις και μάλιστα σε ένα σχετικά μεγάλο εύρος. Και όλα αυτά εν μέσω αντιφατικών ειδήσεων. Από την μία τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, ενώ ο OPEC+ εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις περικοπές παραγωγής του στο δεύτερο τρίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 33 σεντς ή 0,42% για να διαμορφωθεί στα 78,54 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Απριλίου κέρδισε 3 σεντς ή 0,04% κλείνοντας στα 83,68 δολάρια το βαρέλι.

Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η αύξηση των αποθεμάτων που κατέγραψε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν χαμηλότερη από το άλμα κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια που ανέφερε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.

Τα δύο σημεία αναφοράς του πετρελαίου οδεύουν για να κλείσουν τον μήνα με κέρδη 6,3%.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button