ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις αγορές – Τα τρία σενάρια – Galaksias Portal News

Καθώς ολοκληρώνεται σήμερα (19.01.2024) η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, οι αναλυτές φαίνεται να καταλήγουν σε ορισμένα, πρώτα συμπεράσματα σε σχέση με την «επόμενη μέρα» για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την Ηandelsblatt, τα σενάρια για τις αγορές είναι τρία και όλα θα καθορισθούν από τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Το πρώτο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία όπως διαφάνηκαν στο Νταβός προβλέπει ότι οι αγορές θα παραμερίσουν αυτούς τους κινδύνους, το δεύτερο σενάριο βασίζεται στο ότι η γεωπολιτική θα αμβλύνει την παρούσα ευφορία στις αγορές, ενώ το τρίτο και πιο «ακραίο» σενάριο προβλέπει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται, οι αγορές καταρρέουν.

Το σχόλιο της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε σχέση με το τι σκέφτεται για μια πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ (απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αφήστε με να πιω πρώτα μια γουλιά καφέ μοιάζει με πολλούς άλλους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Αν και ήταν αναμενόμενη, η νίκη του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές στην αμερικανική πολιτεία της Αϊόβα κύλησε σαν ωστικό κύμα στους διαδρόμους του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Η απαισιοδοξία που είχε εξασθενίσει στο τέλος του έτους, τουλάχιστον από την πλευρά των αγορών, ξαφνικά επέστρεψε.

Οι αυξανόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι προειδοποιητικές δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών ότι δεν πρέπει να αναμένονται σύντομα μειώσεις επιτοκίων, όλα αυτά επιβαρύνουν το κλίμα στο ελβετικό πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένας πολιτικός στο Νταβός που να μην επισήμανε την πιο δύσκολη γεωπολιτική κατάσταση εδώ και δεκαετίες – με τους πολέμους στην Ουκρανία και το Ισραήλ και την απειλή κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Δεν υπήρξε σχεδόν κανένας οικονομολόγος που να μην προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, ο οποίος αποβαίνει εις βάρος της αποτελεσματικότητας και θέτει σε κίνδυνο την ευημερία μας. Δεν υπήρξε σχεδόν κανένας ομιλητής που να μην τόνισε την επικείμενη ενεργειακή κρίση, η οποία θα ανεβάσει τις τιμές και θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα, ιδίως στην Ευρώπη.

Και ποιος θα μπορούσε να το αρνηθεί: Χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση του ευρώ, πανδημία, πόλεμοι – η διαχρονική αλληλουχία των κρίσεων τροφοδοτεί την αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικούς καιρούς. Η “πολυκρίση” εξακολουθεί να είναι ο πιο αντικειμενικός τρόπος περιγραφής της τρέχουσας κατάστασης.

Το εκπληκτικό είναι ότι η κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της ανθρωπότητας: Η εξαπλούμενη απαισιοδοξία δεν αντανακλάται στις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μεγάλο χρονικό διάστημα: ο ευρείας βάσης αμερικανικός δείκτης μετοχών S&P 500 αυξήθηκε κατά 24% πέρυσι, ενώ ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq κέρδισε ακόμη και 43%. Ο DAX έκλεισε το 2023 με ένα συν 20%. Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες του έτους, οι επενδυτές παρακινήθηκαν από τις ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μείωναν σύντομα τα επιτόκια.

Τα ποσοστά πληθωρισμού είχαν μειωθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Οι οικονομολόγοι πίστευαν σε μια ήπια προσγείωση της οικονομίας των ΗΠΑ. Στο τέλος του έτους, πολλοί αναλυτές είχαν αυξήσει τις προβλέψεις τους για το 2024 για να λάβουν υπόψη τους τις επιπτώσεις του ισχυρού ράλι του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Τώρα πρέπει να τις αναπροσαρμόσουν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει από την αρχή του έτους. Οι αγορές είναι πιο επιφυλακτικές. Τόσο ο DAX όσο και ο S&P 500 σημειώνουν πτώση. “Υπάρχουν όλες αυτές οι ισχυρές δυνάμεις που θα μας επηρεάσουν το 2024 και το 2025”, προειδοποιεί ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JP Morgan, αναφερόμενος στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιος λοιπόν έχει δίκιο; Οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι λένε ότι οι αγορές αγνόησαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους για πολύ καιρό και τώρα προβλέπουν διόρθωση στις αγορές. Ή οι αισιόδοξοι, οι οποίοι ελπίζουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των γεωπολιτικών κινδύνων θα είναι περιορισμένος. Αυτά τα τρία σενάρια κυριάρχησαν στις συζητήσεις στο Νταβός:

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κλίμα έχει αλλάξει από την αρχή του έτους. Οι αγορές είναι πιο επιφυλακτικές. Τόσο ο DAX όσο και ο S&P 500 σημειώνουν πτώση. “Υπάρχουν όλες αυτές οι ισχυρές δυνάμεις που θα μας επηρεάσουν το 2024 και το 2025”, προειδοποιεί ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JP Morgan, αναφερόμενος στην Ουκρανία και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ποιος λοιπόν έχει δίκιο; Οι απαισιόδοξοι, οι οποίοι λένε ότι οι αγορές αγνόησαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους για πολύ καιρό και τώρα προβλέπουν διόρθωση στις αγορές. Ή οι αισιόδοξοι, οι οποίοι ελπίζουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των γεωπολιτικών κινδύνων θα είναι περιορισμένος. Αυτά τα τρία σενάρια κυριάρχησαν στις συζητήσεις στο Νταβός:

Σενάριο 1: Οι αγορές παραμερίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν μέχρι στιγμής αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές συνέπειες των πολέμων. “Οι αγορές κοιτάζουν ούτως ή άλλως δώδεκα μήνες μπροστά και έχουν ήδη τιμολογήσει την τρέχουσα κατάσταση”, αποτιμά ένας ευρωπαίος τραπεζίτης στο Νταβός.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Goldman Sachs Τζιμ Εσποζίτο δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό ράλι όπως πέρυσι, αλλά βλέπει τις αμερικανικές αγορές σε σταθερή κατάσταση. Τόσο σταθερή, μάλιστα, που οι δουλειές με τις δημόσιες εγγραφές και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές θα μπορούσαν επίσης να ανακάμψουν και πάλι.

“Η αφετηρία για τις κεφαλαιαγορές φέτος έχει βελτιωθεί σημαντικά”, δήλωσε στη Handelsblatt ο συν-επικεφαλής του σημαντικού τμήματος Global Banking and Markets. Αναφέρεται στις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων που θεωρούν απίθανη μια ύφεση στις ΗΠΑ. “Οι μάνατζερ και οι επενδυτές είναι αρκετά θετικοί για την αμερικανική οικονομία”, δήλωσε ο Esposito. “Είναι πολύ πιο ισχυρή τα τελευταία χρόνια από ό,τι πολλοί περίμεναν”.

Ο άνεμος θα μπορούσε να έρθει από τις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι εταιρείες ιδιωτικών συμμετοχών “επέστρεψαν πολύ λίγα κεφάλαια στους επενδυτές τους κατά τους τελευταίους 24 μήνες, εν μέρει επειδή η αγορά για τις δημόσιες εγγραφές μόλις και μετά βίας ξεκίνησε πέρυσι”, εξηγεί ο διαχειριστής της Goldman.

Ωστόσο, οι προσδοκίες για τις τιμές μεταξύ αγοραστών και πωλητών συγκλίνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, υπάρχει επίσης αυξανόμενη πίεση στον τομέα των ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων για την ολοκλήρωση των συμφωνιών και την επιστροφή κεφαλαίων στους επενδυτές τους.

Ο Φίλιπ Φράιζε (Philipp Freise), ευρωπαϊκός επικεφαλής της εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων KKR, είναι μάλιστα αισιόδοξος για την Ευρώπη. “Εδώ συντελείται μια θεμελιώδης αναδιοργάνωση που απαιτεί πολλά κεφάλαια”, εξηγεί σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. Ο Φράιζε (Freise) αναφέρεται στον τεχνολογικό μετασχηματισμό που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την ψηφιοποίηση. Και οι δύο απαιτούν υψηλά επίπεδα επενδύσεων, τα οποία πολλές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν μόνες τους. Κατά την άποψή του, η Γερμανία θα πρέπει να αναζητήσει πολύ πιο εντατικά ιδιωτικά κεφάλαια. “Υπάρχουν αρκετά χρήματα παγκοσμίως”.

Σενάριο 2: Η γεωπολιτική αμβλύνει την ευφορία

Ο αμερικανός τραπεζίτης με τη μεγαλύτερη επιρροή, ο Τζέιμι Ντίμον, ήταν ένας από εκείνους οι οποίοι κάνουν προειδοποιήσεις στο Νταβός: “Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι όλα είναι καλά”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan στο αμερικανικό χρηματιστηριακό κανάλι CNBC. Ο Ντίμον αναφέρθηκε στην “Ουκρανία και στις τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Ισραήλ και στην Ερυθρά Θάλασσα”, καθώς και στα πολλά πακέτα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία τώρα διαλύονται. “Όταν τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, είναι σαν ένα μικρό ναρκωτικό, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχαμε τόσα πολλά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα, οπότε είμαι πιο προσεκτικός”, διευκρίνισε ο Ντίμον.

Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν και πάλι στις αρχές του έτους, με τα δεκαετή ομόλογα στις ΗΠΑ να ξεπερνούν και πάλι το όριο του 4%. Οι αμφιβολίες σχετικά με τις ταχείες μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ΕΕ αυξάνονται, και τόσο η ίδια η Λαγκάρντ όσο και οι συνάδελφοί της στη Fed μείωσαν τις φαντασιώσεις περί μείωσης των επιτοκίων στις αρχές της εβδομάδας – και όχι μόνο επειδή μια κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο Φαμπρίτσιο Καμπέλι (Fabrizio Campelli) περιγράφει το κλίμα στο Νταβός ως “επιχειρούμενη αισιοδοξία”, σύμφωνα με τον επικεφαλής εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank. “Οι μάνατζερ και οι πολιτικοί θέλουν να είναι αισιόδοξοι, αλλά οι γεωπολιτικές ανησυχίες είναι τεράστιες και αυξάνονται καθημερινά”.

Μια ματιά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνει επίσης αυτό. Ο ρυθμός του πληθωρισμού αυξήθηκε πρόσφατα και πάλι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, και το ίδιο ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι συνεχείς νέες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι προκαλούν σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς, η οποία θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον πληθωρισμό.

Αυτό τροφοδοτεί τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η συναίνεση για ήπια προσγείωση εξακολουθεί να είναι η σωστή για το τρέχον έτος. Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κεφαλαιαγοράς Ed Yardeni είχε υποθέσει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συνέχιζε να αναπτύσσεται μέχρι τα μέσα του 2026. Ωστόσο, λόγω των πολλών κρίσεων, “παρακολουθούμε προσεκτικά κατά πόσον αυτές θα μπορούσαν να συντομεύσουν την ανάκαμψη”, τόνισε.

Σενάριο 3: Οι πολιτικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται, οι αγορές καταρρέουν

Το Ιράν παρεμβαίνει στον πόλεμο στο Ισραήλ, η Ρωσία κερδίζει το πάνω χέρι στην Ουκρανία, η Κίνα χρησιμοποιεί την επανεκλογή του Τραμπ για να εξαπολύσει στρατιωτικό χτύπημα κατά της Ταϊβάν – το χειρότερο δυνατό σενάριο δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά δεν είναι και αδύνατο. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι αγορές δεν θα μπορούν πλέον να αγνοούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Οι τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν και οι χρηματιστηριακές αγορές να καταρρεύσουν.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Νουριέλ Ρουμπίνι (Nouriel Roubini) λέει ότι “δεν θα χρειαζόταν καν μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή για να ανεβούν οι τιμές της ενέργειας και να αναγκαστούν οι κεντρικές τράπεζες να επανεξετάσουν τις τρέχουσες προοπτικές τους”. Ο Roubini προειδοποιεί εδώ και αρκετό καιρό για τις λεγόμενες “μεγα-απειλές” στην παγκόσμια οικονομία. Θεωρεί επίσης ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης της κρίσης στην Ταϊβάν είναι “πραγματικός”.

Επιπλέον, μια κλιμάκωση των γεωπολιτικών συγκρούσεων δεν είναι καν απαραίτητη για να προκληθεί μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές: ο ειδικός σε θέματα ομολόγων Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, για παράδειγμα, αναμένει μια “εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Προβλέπω μια ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη, κυρίως επειδή η ιδιαίτερη θέση των ΗΠΑ δεν μπορεί να διατηρηθεί. Η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι υψηλή. Και η Κίνα δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει ούτε τις προσδοκίες”, λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button