ΕνημέρωσηΟικονομία

Οι ολλανδικές και γερμανικές κυβερνήσεις φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το δίκτυο Tennet

Κοντά στην απόφαση να πουλήσει στη Γερμανία το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας Tennet Holding BV βρίσκεται η Ολλανδία, μετά από μήνες παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Είναι πιθανόν μέσα στις επόμενες μέρες να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συναλλαγής τις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία Ολλανδίας – Γερμανίας θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 22 δισ. ευρώ (24 δισ. δολάρια) που περιλαμβάνει περίπου 14 δισ. ευρώ σε χρέος και 8 δισ. ευρώ σε μετοχές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ένα τελευταίο σημείο εμπλοκής σχετίζεται με τις απαιτούμενες επενδύσεις για τη βελτίωση των δικτύων της Γερμανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Η ολλανδική και η γερμανική κυβέρνηση καθώς και η Tennet αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Οι συζητήσεις περιπλέχθηκαν πέρυσι από μια γερμανική δικαστική απόφαση σχετικά με τις εκτός προϋπολογισμού δαπάνες, η οποία ανάγκασε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αναπροσαρμόσει τα δημοσιονομικά σχέδια. Η εξαγορά αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Γερμανίας να ενοποιήσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια δύσκολη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς.

Μεγάλο μέρος του γερμανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί από Ολλανδούς – Η κυβέρνηση θέλει να θέσει το δίκτυο υπό εγχώριο έλεγχο

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε στις 12 Ιανουαρίου ότι θα δανείσει στην Tennet 25 δισ. ευρώ για τις αναγκαίες επενδύσεις στο δίκτυο, καθώς η πώληση του γερμανικού δικτύου της παρέμενε στον αέρα. Η κυβέρνηση σηματοδότησε τότε ότι το δάνειο δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση, αλλά προσέφερε μια γέφυρα μέχρι να πωληθεί το γερμανικό δίκτυο της Tennet ή να βρεθεί άλλη λύση χρηματοδότησης.

Η ολλανδική κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει μέρος των εσόδων από την πώληση του γερμανικού δικτύου της Tennet για την αναβάθμιση του υπερφορτωμένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των Κάτω Χωρών, το οποίο έχει θέσει σε κίνδυνο τις αναπτυξιακές φιλοδοξίες ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένης της ASML Holding NV.

To άρθρο Οι ολλανδικές και γερμανικές κυβερνήσεις φέρονται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το δίκτυο Tennet δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button