Επικαιρότητα

Οι πυρκαγιές στις Μέλαμπες έγιναν ντοκιμαντέρ! – Galaksias.com

Ανάμεσα στα κτήματα που κάηκαν ήταν και αυτό της οινοποιού-αμπελουργού Ηλιάνας Μαλίχιν, που μιλάει στο ντοκιμαντέρ ια τις Μέλαμπες, το ξεκίνημά της στο χωριό και όσα έζησαν οι κάτοικοί του, τόσο τις ώρες της μανιώδους πυρκαγιάς, όσο και τις ώρες του απολογισμού των καταστροφών

Τον Ιούλιο του 2022 μεγάλες πυρκαγιές πλήττουν το νότιο Ρέθυμνο, καίγοντας επί 4 ημέρες το βιός και τα κτήματα των κατοίκων. Ανάμεσα σε αυτά και της Ηλιάνας Μαλίχιν, μιας οινοποιού και αμπελουργού που πριν από λίγα χρόνια επένδυσε στο χωριό και τους αμπελώνες του, με σκοπό να παράγει κρασί μέσω βιολογικών καλλιεργειών.

Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους “Ashes του Γιάννη Μαθιουδάκη, η Ηλιάνα Μαλίχιν μιλά για τις Μέλαμπες, το ξεκίνημά της στο χωριό και όσα έζησαν οι κάτοικοι του, τόσο τις ώρες της μανιώδους πυρκαγιάς, όσο και τις ώρες του απολογισμού των καταστροφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα 4 ημερών καταστράφηκε το 90% των παλαιών προφυλλοξηρικών αμπελώνων των Μελάμπων, ιστορικοί ελαιώνες αιώνων, ενώ η φωτιά είχε και ανυπολόγιστες ζημιές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο για τους ντόπιους, που είδαν γι’ άλλη μια φορά τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η φύση, όμως, αναγεννιέται. Κι αν την αγαπήσεις, θα καρπίσει ξανά…

Προβολή του ντοκιμαντέρ αύριο Κυριακή

Ashes (Στάχτες): Αύριο Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024, και ώρα 10:30 στο Κανάλι της Βουλής θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ.

Η προβολή είναι διαθέσιμη και μέσω του WebTV της Τηλεόρασης της Βουλής.

Η ταινία εντάσσεται στη σειρά φοιτητικών δεκαπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ Φοιτητιβίσματα 2024, παραγωγής του διαπανεπιστημιακού προγράμματος, ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ της Βουλής των Ελλήνων. Στο πρόγραμμα για το 2023 συμμετείχαν 55 φοιτητές από 18 Πανεπιστήμια της Ελλάδας, με τον σκηνοθέτη του Ashes, Γιάννη Μαθιουδάκη, φοιτητή του Τομέα Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπυυδών του τμ. Φιλολογίας, να εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button