Επικαιρότητα

Οργανώνονται και οι… ενοικιαστές | Neakriti – Galaksias.com

Μια κίνηση οργάνωσης των ενοικιαστών προέκυψε μέσα από μια ομάδα στο Facebook με το όνομα “Ξεσπιτόγατος”. Η ομάδα έχει αποκτήσει από το 2021 που δημιουργήθηκε 55.000 μέλη και γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει χαρακτηριστικά κίνησης πολιτών

Οι πιο “ψαγμένοι” στην αγορά ακινήτων έχουν ήδη αρχίσει να μιλάνε για «νέα φούσκα», που θα “σκάσει” και θα μας πάρουν τα… σκάγια, με τις παραφουσκωμένες τιμές των ακινήτων στη χώρα μας. Οι υψηλές τιμές των ακινήτων και η χαμηλή διαθεσιμότητα (κυρίως λόγω της μάστιγας που λέγεται βραχυχρόνια μίσθωση) έχουν οδηγήσει και τις τιμές των ενοικίων… στον θεό! 

Διπλάσια 

Με τους μισθούς να παραμένουν καθηλωμένοι και τα ενοίκια να έχουν διπλασιαστεί την τελευταία τετραετία, αυτή τη στιγμή η μέση ελληνική οικογένεια μισθωτών ξοδεύει μεταξύ 30% και 50% του εισοδήματός της μόνο για στέγη! Ο μέσος όρος της δαπάνης είναι στο 35%, είναι το υψηλότερο της Ευρώπης και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%! 

Κάποτε ήταν φθηνά… 

Πριν από μερικά χρόνια, τα σπίτια στην Ελλάδα – τόσο οι τιμές κτήσης τους όσο και τα ενοίκια – θεωρούνταν “φθηνά”. Ωστόσο, η εκρηκτική αύξηση των τιμών (κτήσης και ενοικίων) και το “βάλτωμα” των μισθών, που έχουν μειωθεί σε πραγματικές τιμές (αν αφαιρέσεις τον πληθωρισμό) την τελευταία 4ετία, πλέον έχουν καταστήσει τη στέγη είδος… υπερπολυτελείας και ειδικά οι μισθωτοί ξεπαραδιάζονται για να εξασφαλίσουν στέγη για την οικογένειά τους. 

Οργάνωση

Η νέα κατάσταση απαιτεί και νέα “εργαλεία”. Όπως για παράδειγμα μια ένωση ενοικιαστών. Στις περισσότερες χώρες υπάρχουν τέτοιες, στην Ελλάδα όμως όχι. Η εξήγηση βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, το οποίο όμως κατακρημνίζεται με ραγδαίους ρυθμούς την τελευταία δεκαετία, καθώς τα νέα ζευγάρια αδυνατούν να βρουν πόρους ή να λάβουν δάνεια για να αποκτήσουν στέγη και αναγκάζονται να νοικιάσουν. 

Μια κίνηση οργάνωσης των ενοικιαστών προέκυψε μέσα από μια ομάδα στο Facebook με το όνομα “Ξεσπιτόγατος”. Η ομάδα έχει αποκτήσει από το 2021 που δημιουργήθηκε 55.000 μέλη και γίνονται προσπάθειες να αποκτήσει χαρακτηριστικά κίνησης πολιτών. 

Ανοιχτό κάλεσμα και ψήφισμα 

Το πρώτο βήμα έγινε μέσα από ένα ανοιχτό διαδικτυακό κάλεσμα, όπου οι συμμετέχοντες ιεράρχησαν τα ζητήματα που εντοπίζουν γύρω από το ζήτημα των ενοικίων και του πάγιου κόστους στέγασης. Στη συνέχεια, δημιούργησαν ένα ψήφισμα με συγκεκριμένα αιτήματα, όπως η άμεση ρύθμιση της αγοράς ενοικίων με προστασία των ενοικιαστών για πρόσβαση σε ποιοτική και προσιτή κατοικία, τα συμβόλαια με ελάχιστο διάστημα κάλυψης 5ετίας, αλλά και ο περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb, καθώς και η απαγόρευση της χορήγησης Golden Visa με αγορά στέγης.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button