ΕνημέρωσηΟικονομία

Πάνω από τις 38.000 μονάδες ο δείκτης Dow Jones – Νέο ρεκόρ για τον S&P – Galaksias Portal News

Κατέκτησε και τα επίπεδα των 38.000 μονάδων ο δείκτης Dow Jones στην Νέα Υόρκη, ενώ είχαμε και νέο ιστορικό ρεκόρ και ο S&P. Την ίδια στιγμή η ένταση των ανησυχιών για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο, έφεραν σημαντική άνοδο με το Brent να υπερβαίνει μετά από καιρό τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 138,01 μονάδες ή 0,36% και έκλεισε στις 38.001,81 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 10,62 μονάδες ή 0,22% στις 4.850,43 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 49,32 μονάδες ή 0,32% στις 15.360,29 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής αυτή την εβδομάδα θα μπουν και μερικές κρίσιμες μακροοικονομικές ανακοινώσεις, όπως οι δείκτες PMI για τις υπηρεσίες την Τετάρτη, το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου την Πέμπτη, για να ακολουθήσει την Παρασκευή ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης για τον Δεκέμβριο – ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα συγκεντρώσουν ταυτόχρονα οι συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα.

Πάντως την θέση της στην αρχική αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Fed και η ΕΚΤ θα ξεκινήσουν σχετικά σύντομα τις μειώσεις των επιτοκίων τους – ακόμα και μέσα στο α’ τρίμηνο – έχει δώσει την θέση της στον προβληματισμό.

Ειδικά μάλιστα μετά τις προειδοποιήσεις αρκετών αξιωματούχων των τραπεζών ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει καθώς οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές επιμένουν εν μέσω των μεγάλων διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.

Οι επενδυτές δίνουν πλέον πιθανότητα περίπου 43,5% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του CME. Στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας η πιθανότητα ήταν πάνω από 70%. Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι στις 30-31 Ιανουαρίου.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας και πάλι στήριξη στις ανησυχίες για τον εφοδιασμό της αγοράς εν μέσω των κλυδωνισμών στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που έχουν διακόψει τις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο μεταξύ στα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Δεκεμβρίου, βρέθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Φεβρουαρίου κέρδισε 1,78 δολάρια ή 2,4% και έκλεισε στα 75,19 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Μαρτίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, ενισχύθηκε κατά 1,51 δολάρια ή 2,1% και σκαρφάλωσε στα 74,76 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent Μαρτίου στο μεταξύ, πρόσθεσε 1,50 δολάρια ή 1,9% στα 80,06 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button