Κόσμος

Πάνω από 600.000 δολάρια ως λύτρα ζητούν οι απαγωγείς για τους 286 μαθητές – Galaksias.com

Οι μικροί μαθητές, κάποια παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και μέλη του προσωπικού του σχολείου απήχθησαν στις 7 Μαρτίου από την πόλη Κουρίγκα, στην Πολιτεία Καντούνα. Αυτή είναι η πρώτη μαζική απαγωγή στη χώρα από το 2021.

Ο Τζουμπρίλ Αμίνου, ο ηγέτης της τοπικής κοινότητας που εκπροσωπεί τις οικογένειες των ομήρων είπε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τους απαγωγείς χθες, Τρίτη 12/3. «Απαίτησαν συνολικά 1 δισεκατομμύριο (νάιρα) για όλους τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους εργαζόμενους», είπε ο Αμίνου.

«Μας έδωσαν διορία να πληρώσουμε τα λύτρα μέσα σε 20 ημέρες, αρχής γενομένης από την ημέρα της απαγωγής. Είπαν ότι θα σκοτώσουν όλους τους μαθητές και το προσωπικό αν δεν καταβληθούν τα λύτρα», πρόσθεσε.

Να σημειώσουμε πως τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς αντιστοιχούν σε περισσότερα από 2.000 δολάρια ανά όμηρο. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στη Νιγηρία, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Ο Ιντρίς Ιμπραχίμ, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Κουρίγκα, επιβεβαίωσε το ποσό. «Ναι, οι απαγωγείς επικοινώνησαν με την κοινότητα μέσω του Τζουμπρίλ Αμίνου και έθεσαν αυτήν την απαίτηση. Τηλεφώνησαν με απόκρυψη αλλά οι αρχές προσπαθούν να βρουν τον τηλεφωνικό αριθμό», είπε ο Ιμπραχίμ διαβεβαιώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Μαζικές απαγωγές

Οι μαζικές απαγωγές για λύτρα είναι τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, όταν οι συγγενείς των απαχθέντων δεν πληρώνουν τα λύτρα, οι ένοπλοι δεν διστάζουν να σκοτώσουν τους αιχμαλώτους και να αφήσουν τα πτώματα σε κάποιο δάσος.

Τα τελευταία χρόνια, συμμορίες κακοποιών έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε σχολεία, κυρίως σε αγροτικές περιοχές πολιτειών της βορειοδυτικής Νιγηρίας.

«Δεν θα καταβληθεί δεκάρα ως λύτρα για τη διάσωση των απαχθέντων παιδιών» δήλωσε ο πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου.

Ο Τινούμπου ανέλαβε την εξουσία το 2023 υποσχόμενος να βάλει τέλος στο κύμα βίας, ιδίως στη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και συμμοριών στον βορρά, καθώς επίσης τις συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων σε κεντρικές πολιτείες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button