Επικαιρότητα

Παραλιακή ζώνη σε εγκατάλειψη… | Neakriti – Galaksias.com

Για σκουριασμένα κάγκελα και ζημιές στο πλακόστρωτο, που εγκυμονούν κινδύνους για τους πεζούς, μιλούν κάτοικοι και επιχειρηματίες στο Κουμ Καπί

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν κάτοικοι και επαγγελματίες του Κουμ Καπί στα Χανιά, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό υποχώρησης του εδάφους μπροστά από την Πύλη της Άμμου. Μιλούν για εγκατάλειψη της παραλιακής ζώνης, την ώρα που η φθορά στο πλακόστρωτο και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα είναι εμφανής. 

Βελτιωτικές παρεμβάσεις μέχρι την εφαρμογή της οριστικής μελέτης θα αρχίσουν άμεσα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Μανόλης Κοτσιφάκης, κάνοντας γνωστό πως η έγκριση της τελευταίας μελέτης είναι σε εκκρεμότητα στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η τελευταία υποχώρηση τμήματος του εδάφους μπροστά από την Πύλη της Άμμου εξαιτίας της διάβρωσης μπορεί να αποκαταστάθηκε άμεσα από τεχνικά συνεργεία, ωστόσο ήρθε να αναδείξει μια συνολικότερη εικόνα υποβάθμισης του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί. Εκτός από τις ζημιές στο πλακόστρωτο, που εγκυμονούν κινδύνους για τους διερχόμενους, σκουριασμένα κάγκελα σε πολλά σημεία της ακτής Μιαούλη κρύβουν παγίδες για ενήλικες και παιδιά. 

«Κινδυνεύουν άνθρωποι να πέσουν στη θάλασσα γιατί είναι σάπια τα σίδερα σε πολλά σημεία. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και δε γίνεται απολύτως τίποτα», είπε στo “neakriti.gr” κάτοικος της περιοχής, που μάλιστα τόνισε ότι γι’ αυτό το άθλιο, όπως το χαρακτήρισε, τμήμα της παραλιακής, οι επιχειρηματίες της εστίασης καταβάλλουν ως μίσθωμα 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Παράπονα και από πολίτες 

«Εύλογα τα παράπονα κι από καταστηματάρχες και από πολίτες που διέρχονται, η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, όμως αξίζει να πω ότι το 2019 που αναλάβαμε και ξεκινήσαμε τη διαδικασία της περίφημης μελέτης Τσακαλάκη, υπήρχε μόνο μια μελέτη με τον αρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό», είπε στο “neakriti.gr” ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανόλης Κοτσιφάκης. 

Το έργο προστασίας και θωράκισης του Κουμ Καπί μαζί με τις παρεμβάσεις ανάπλασης της παραλιακής ζώνης περιλαμβάνονται στην περίφημη μελέτη Τσακαλάκη. Μέχρι το 2019 ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο. Δήμος και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εκπόνησαν συνολικά πέντε μελέτες, που εντάσσονται στην οριστική, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί, πλην όμως εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

«Δυστυχώς, είναι στο υπουργείο τώρα και ενάμιση χρόνο», σχολίασε ο κ. Κοτσιφάκης, υπογραμμίζοντας πως δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα ελεγχθεί το συντομότερο. Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, ότι μέσα στο 2024 θα δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις για να ολοκληρωθεί η μελέτη και να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης. 
Όλες οι υπόλοιπες μελέτες έχουν ολοκληρωθεί από το 2021.

Πρόκειται για τη γεωτεχνική, που αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής, την ακτομηχανική και λιμενική που αφορά τις φυσικές διεργασίες, ώστε να προκύψει η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας, και τέλος τη στατική, η οποία διερευνά τις προτεινόμενες από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό παρεμβάσεις.

Το επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αναμένεται να αποκατασταθούν οι ζημιές στα κιγκλιδώματα, προκειμένου να καταστούν ασφαλή, ενώ παρεμβάσεις θα γίνουν και στο πλακόστρωτο, που σήμερα εμφανίζει σημαντικές φθορές. 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button