ΕνημέρωσηΟικονομία

Ποιοι κατασκευαστές διεκδικούν τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης – Ποια τα οφέλη από το ΣΔΙΤ έργο

Πέντε κατασκευαστικά σχήματα μέσω ΣΔΙΤ εμφανίζονται, τουλάχιστον βάσει πληροφοριών, να διεκδικούν τον διαγωνισμό για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου (Κρήτης) και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και ΑΒΑΞ.

Ο διαγωνισμός προχωρά μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε σχέση με τα προαναφερθέντα έργα της Κρήτης, και θα έχει διάρκεια 30 ετών, εκ των οποίων τα 3 υπολογίζεται να είναι η κατασκευαστική περίοδος. 

Η σύμβαση ΣΔΙΤ είναι εκτιμώμενης αξίας 70 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε, στη σύμβαση περιλαμβάνεται η υλοποίηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των ανωτέρω κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και διαχείριση των Δικαστικών Μεγάρων αυτών.

Ο γενικός σχεδιασμός των κτιριακών έργων βασίζεται στη λειτουργική οργάνωση των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις παρεχόμενες δικαστικές υπηρεσίες και την επίλυση ουσιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν και δυσχεραίνουν το έργο των δικαστικών λειτουργών στις δύο πόλεις. 

Θα πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», θα είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και να υιοθετούν πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Τα κτηριακά έργα θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες, σε κάθε περίπτωση κρίσης ή απειλής, ευελιξία σε μελλοντικές εσωτερικές διαρρυθμίσεις και πλήρη προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Στο Ηράκλειο προβλέπεται η ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι του Ηρακλείου, μεταξύ πόλης και αεροδρομίου και πλησίον των παλαιών τειχών και το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των λεωφόρων Ικάρου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακής) Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981 και λειτουργεί πάνω από 40 έτη και αφορούν τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου οι οποίες εμποδίζουν πλέον τη λειτουργικότητα του χώρου και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών. 

Η ανακατασκευή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, κατάλληλες εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με τη χρήση, παρεμβάσεις στο εξωτερικό κέλυφος και στο εσωτερικό του κτιρίου, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα, την πλημμελή συντήρηση και την απουσία εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

To άρθρο Ποιοι κατασκευαστές διεκδικούν τα Δικαστικά Μέγαρα Κρήτης – Ποια τα οφέλη από το ΣΔΙΤ έργο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button