Κόσμος

Ποιο ήταν το κύμα των ιρανικών επιθέσεων – Πώς αναχαιτίστηκε το 99% από Ισραήλ και συμμάχους

Ο Πίτερ Λέρνερ, εκπρόσωπος των IDF, έδωσε στο CNNi την τελευταία εκτίμηση του αριθμού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ, ως 120 βαλλιστικούς πυραύλους, 30 πυραύλους Kρουζ και 170 εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Υπήρξαν κάποιες πολύ μικρές ποσότητες οπλισμού που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι. Ούτε αυτά ήταν επιτυχημένα. Και η Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια των ωρών σήμερα το πρωί, πραγματοποίησε επίσης κάποιες επιθέσεις εναντίον μας. Ανταποδώσαμε και σε αυτές τις θέσεις της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Λέρνερ.

Από αυτούς ένας μικρός αριθμός έφθασε στο Ισραήλ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε τηλεοπτική δήλωση.

Περίπου το 99% του εισερχόμενου καταιγισμού αναχαιτίστηκε είτε εκτός του ισραηλινού εναέριου χώρου είτε πάνω από την ίδια τη χώρα, δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι.

Πάντως ο υποναύαρχος παραδέχθηκε ότι πύραυλος «χτύπησε ελαφρά» την αεροπορική βάση Νεβατίμ στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ. Η βάση «εξακολουθεί να λειτουργεί», τόνισε.

Η συντομότερη απόσταση από το Ιράν στο Ισραήλ είναι περίπου 1.000 χιλιόμετρα διαμέσου του Ιράκ, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν σχεδόν μια ώρα μετά τα πιο αργά κινούμενα drones, ώστε να πλήξουν το Ισραήλ περίπου την ίδια ώρα.

Ακόμη, το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η απάντησή του θα είναι πολύ μεγαλύτερη εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.

Είπε ότι θα επιτεθούν επίσης σε αμερικανικές βάσεις εάν οι ΗΠΑ συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινά αντίποινα.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν δεκάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο δήλωσε επίσης ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους σε ισραηλινή στρατιωτική βάση στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, ένα οροπέδιο το οποίο το Ισραήλ έχει προσαρτήσει από τη Συρία σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας.

Ποιες ξένες δυνάμεις βοήθησαν το Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις «βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα» τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν την Κυριακή. Σε δήλωσή του είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν μεταφέρει αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή πριν από την πρωτοφανή επίθεση.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη Typhoon της βρετανικής RAF κατέρριψαν επίσης έναν αριθμό ιρανικών επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ιρανική επίθεση ήταν μια «επικίνδυνη και περιττή κλιμάκωση την οποία καταδίκασα με τον πιο έντονο τρόπο».

Η Ιορδανία -η οποία έχει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, αλλά έχει ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο αυτό διεξάγει τον πόλεμό του κατά της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Γάζα- αναχαίτισε επίσης ιπτάμενα αντικείμενα που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της, ανέφερε ανακοίνωση του ιορδανικού υπουργικού συμβουλίου.

Η Γαλλία βοήθησε στην περιπολία του εναέριου χώρου, αλλά δεν ήταν σαφές αν κατέρριψε κάποιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή πύραυλο, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται θα συνεδριάσει για την τελευταία κρίση κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα συγκαλέσει επίσης τους ηγέτες της ομάδας G7 των πλούσιων κρατών την Κυριακή για να συντονίσουν μια «ενιαία διπλωματική απάντηση».

Πόσοι πύραυλοι πέρασαν και τι ζημιές προκάλεσαν;

Στην Ιερουσαλήμ ανταποκριτές του BBC ανέφεραν ότι άκουσαν σειρήνες και είδαν το σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome του Ισραήλ σε λειτουργία, το οποίο χρησιμοποιεί ραντάρ για να εντοπίζει τους πυραύλους και μπορεί να διακρίνει μεταξύ εκείνων που είναι πιθανό να πλήξουν κατοικημένες περιοχές και εκείνων που δεν είναι.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται μόνο σε ρουκέτες που αναμένεται να πλήξουν κατοικημένες περιοχές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button