ΕνημέρωσηΟικονομία

«Πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για την πρώτη διανομή μερίσματος από το 2008 – Galaksias Portal News

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) αναμένεται να γίνει από τις ελληνικές τράπεζες η πρώτη διανομή μερίσματος στους μετόχους από το 2008, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

To μέρισμα που εγκρίνει η ΕΚΤ, ωστόσο, δεν θα είναι ισοϋψές με εκείνο που προγραμμάτιζαν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ το αμερικανικό μέσο τονίζει πως οι αποφάσεις δεν είναι οριστικές.

Η τελευταία φορά που μια μεγάλη ελληνική τράπεζα κατέβαλε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και λίγο πριν από την έναρξη της κρίσης χρέους της χώρας το 2010. Έκτοτε, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, αφού οι ισολογισμοί τους αποδυναμώθηκαν.

Οι πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν πως η ΕΚΤ αναμένεται να επιτρέψει τις διανομές αφού οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλή πορεία για την μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την αύξηση της χρηματοοικονομικής τους ισχύ, ενώ η οικονομία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα, ανακτώντας πέρυσι την επενδυτική τους βαθμίδα.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

Η εποπτική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ η ΕΚΤ εξετάζει το ρόλο που παίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις για ζημίες του παρελθόντος στα κεφαλαιακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών, καθώς και τις προοπτικές για τα κέρδη τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

To άρθρο ΕΚΤ: «Πράσινο φως» στις ελληνικές τράπεζες για την πρώτη διανομή μερίσματος από το 2008 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button