ΕνημέρωσηΟικονομία

Προβλέψεις για νέες ανατιμήσεις λόγω υπερδιπλασιασμού των τιμών του κακάο – Galaksias Portal News

Σημαντικές ανατιμήσεις στα σοκολατένια αυγά της περιόδου του Πάσχα αναμένουν οι διεθνείς αναλυτές λόγω του διπλασιασμού των τιμών του κακάο

Η σοκολάτα θα μπορούσε σύντομα να γίνει σημαντικά ακριβότερη, καθώς το σημαντικότερο συστατικό, το κακάο, έφτασε πρόσφατα σε τιμή-ρεκόρ περίπου 10.000 δολάρια ανά τόνο στην παγκόσμια αγορά.

Τον Φεβρουάριο του 2024, είχε ανέλθει κατά μέσο όρο περίπου 5.640 δολάρια ΗΠΑ ή 5.226 ευρώ για έναν τόνο καρπών κακάο.

Ο λόγος για τη ραγδαία αύξηση της τιμής είναι οι χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών στη Δυτική Αφρική, τη βασική περιοχή για την καλλιέργεια του κακάο, και το συνεπαγόμενο έλλειμμα προσφοράς.

Τα καιρικά φαινόμενα καθώς και τα διαρθρωτικά προβλήματα της καλλιέργειας επηρέασαν μαζικά τη συγκομιδή στην Ακτή Ελεφαντοστού, για παράδειγμα.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο κύριος παραγωγός κακάο στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας – περίπου το 44% του παγκόσμιου κακάο προέρχεται από τη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Κατά συνέπεια, η αγορά κακάο είναι επίσης πολύ ευμετάβλητη.

Εκτός από τις ανησυχίες για τις σπάνιες φυσικές προμήθειες, η κατάσταση στη χρηματοπιστωτική αγορά επιδεινώνεται επίσης.

Ορισμένοι έμποροι που έχουν πουλήσει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρειάζονται τώρα μετρητά για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους για το περιθώριο κέρδους στα παράγωγα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι κλείνουν πολλές θέσεις πώλησης όταν οι αγορές ανεβαίνουν – ένας παράγοντας που τροφοδοτεί περαιτέρω τις τάσεις των τιμών.

Η Αφρική παρέχει τα 3/4 της παγκόσμιας συγκομιδής κακάο

Το παγκόσμιο εμπόριο κακάο είναι μια ευαίσθητη υπόθεση, καθώς πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας συγκομιδής προέρχεται από την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.

Μόλις υπάρξουν ενδείξεις ότι η συγκομιδή στις χώρες αυτές θα μπορούσε να είναι λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, οι έμποροι αγχώνονται.

Οι κακές αποδόσεις της συγκομιδής προκάλεσαν σημαντική άνοδο της τιμής του κακάο τους τελευταίους μήνες.
Περίπου τα ¾ της παγκόσμιας συγκομιδής κακάο προέρχονται από αφρικανικές χώρες – κυρίως από την περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Κακάο από τον Φεβρουάριο του 2024, η παγκόσμια συγκομιδή της περιόδου 2023/24 θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επίπεδο των προηγούμενων ετών, περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι. Αυτό οφείλεται κυρίως στη σημαντική μείωση του όγκου συγκομιδής από την Αφρική, ο οποίος θα μειωθεί κατά περίπου 0,4 εκατομμύρια τόνους σε 3,2 εκατομμύρια τόνους.

 

To άρθρο Πασχαλινά αυγά σοκολάτας: Προβλέψεις για νέες ανατιμήσεις λόγω υπερδιπλασιασμού των τιμών του κακάο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button