Επικαιρότητα

Προβληματισμένος ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας στα νέα μέτρα του Υπ. Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας αναμένοντας τις ανακοινώσεις του Υπουργού υγείας για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, προκειμένου να τονωθεί το Ε.Σ.Υ. και να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του.

Πιο συγκεκριμένα:

“Παρακολουθήσαμε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, στις οποίες εξέφρασε την πρόθεση να ενεργοποιήσει την απογευματινή ζώνη λειτουργίας ιατρείων και χειρουργείων, ως κίνητρο παραμονής των ιατρών εντός του Εθνικού συστήματος και ως λύση για την μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών στις λίστες χειρουργείων.

Χωρίς να είμαστε αντίθετοι στην απογευματινή λειτουργία των ανωτέρω, μας προκαλούν προβληματισμό οι τοποθετήσεις του Υπουργού, λόγω των υφιστάμενων συνθηκών που επικρατούν σήμερα στα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία.

Η σοβαρότατη υποστελέχωση που παρατηρείται στην συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων μας, εκτιμούμε πως καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολη έως αδύνατη την ανάπτυξη και λειτουργεία απογευματινών χειρουργείων. Γνωρίζουμε πως σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Λαμίας, με δυσκολία και χάρη στο φιλότιμο και την υπομονή των ιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών που υπηρετούν ακόμη συνεχίζεται η πρωινή λειτουργία στα ιατρεία και στα χειρουργεία, που πολλές φορές για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών επεκτείνεται μέχρι τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες.

Αν στα ανωτέρω προσθέσει κάποιος και τον μεγάλο αριθμό εφημεριών και υποχρεώσεων που καλείται το προσωπικό να καλύψει, είναι πραγματικά απορίας άξιον πως θα μπορούσε το σχέδιο του Υπουργού Υγείας να υλοποιηθεί! Εκτός αν αφορά έναν μικρό αριθμό Τριτοβάθμιων νοσοκομείων της Αθήνας ή αν αναφέρεται στο ενδεχόμενο ιδιώτες συνάδελφοι να αξιοποιούν δημόσιες δομές σε απογευματινή βάση.

Αναφορικά με τις λίστες χειρουργείων, πιστεύουμε πως ο μόνος τρόπος για να μειωθούν χρονικά, είναι σε κάθε περίπτωση η άμεση στελέχωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. με μόνιμο ιατρο – νοσηλευτικό προσωπικό και η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, με σοβαρές και μαζικές προκηρύξεις από το Υπουργείο.

Επιπλέον, μας βρίσκει αντίθετους, ως Ιατρική κοινότητα, η λογική, πως όποιοι συμπολίτες μας μπορούν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» θα έχουν την ευκαιρία να χειρουργούνται άμεσα στα απογευματινά χειρουργεία, χωρίς να περιμένουν μήνες σε μία λίστα όπως κάποιοι άλλοι των οποίων οι τσέπες είναι, πλέον, άδειες. Η πρόσβαση όλων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας οφείλει να είναι ενιαία και ισότιμη. Εκτός τούτου οι πιο εύρωστοι οικονομικά Έλληνες πολίτες έχουν πάντοτε και την επιλογή του ιδιωτικού τομέα Υγείας, χωρίς λίστες, αναμονές και καθυστερήσεις.

Επίσης δύσκολο έως και πλήρως ανεφάρμοστο, εκτιμούμε πως θα είναι και το ενδεχόμενο να μπορούν οι ιατροί του Ε.Σ.Υ., να ασκούν και «κάποιο» ιδιωτικό επάγγελμα προς συμπλήρωση των εισοδημάτων τους, καθώς ο όγκος των υποχρεώσεών τους εντός του συστήματος είναι τόσο αυξημένος που αποκλείεται να τους το επιτρέψει.

Επιπροσθέτως, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι τα όποια έσοδα προκύπτουν από τα απογευματινά χειρουργεία και ιατρεία, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «αύξηση μισθού», αλλά υπερωριακή εργασία από τους ήδη εξαντλημένους υγειονομικούς, η οποία, μάλιστα, θα αποζημιώνεται από τους πολίτες και όχι από το κράτος…

Κλείνοντας, λίγα λόγια για τους επικείμενους ελέγχους από το Υπουργείο στην «υπερσυνταγογράφηση» φαρμάκων και εξετάσεων και για πρόστιμα που πιθανότατα θα επιβληθούν στους ιατρούς, οι οποίοι βρεθούν «παραβατικοί». Μάλιστα, ο Υπουργός υποσχέθηκε το πρώτο τηλέφωνο στον παραβάτη συνάδελφο να το κάνει ο ίδιος!

Εντελώς απαράδεκτη τακτική. Η απόφαση αυτή θα μας βρει ως επιστημονική κοινότητα ενωμένους και απέναντι.

Η υπερσυνταγογράφηση δεν ελέγχεται με αστυνόμευση! Αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που εμείς οι ίδιοι οι ιατροί έχουμε πολλές φορές προτείνει και πρέπει κάποτε επιτέλους να εφαρμοστούν. Αντιθέτως, η πρακτική των απειλών και των προειδοποιήσεων θα οδηγήσει τους ασφαλισμένους σε μια μεγάλη ταλαιπωρία εύρεσης ιατρού για να τους συνταγογραφήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς όλοι, ιδιώτες και νοσοκομειακοί, θα προσπαθούν να αποφύγουν τη συνταγογράφηση, με το φόβο της επιβολής ενός προστίμου ή άλλων κυρώσεων.

Σε κάθε περίπτωση  παραμένουμε σταθερά στο πλευρό της πολιτείας ως σύμβουλοι και σύμμαχοι σε θέματα Υγείας. Επίσης είμαστε πάντοτε πρόθυμοι για έναν σοβαρό και παραγωγικό διάλογο με το Υπουργείο Υγείας.

Έχοντας πίστη στην ευθυκρισία και στις προθέσεις της Κυβέρνησης αναμένουμε ρεαλιστικές προτάσεις και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα”, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΦ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button