Κόσμος

Πώς έφτιαχναν λαβές για τα εργαλεία τους – Galaksias.com

Τα λίθινα εργαλεία ανακαλύφθηκαν γύρω στο 1910 σε έναν γαλλικό αρχαιολογικό χώρο που ονομάζεται Le Moustier. Από τη δεκαετία του 1960, φυλάσσονταν ανέγγιχτα και τυλιγμένα στο Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας στο Βερολίνο και ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης εσωτερικής αναθεώρησης της συλλογής. Η χρονολόγηση ιζημάτων κοντά στο σημείο που βρέθηκαν τα εργαλεία, υποδηλώνει ότι είναι ηλικίας μεταξύ 40.000 και 60.000 ετών.

Η μπροστινή και η πίσω όψη λίθινου εργαλείου που βρέθηκε στο Le Moustier, με ίχνη ώχρας και πίσσαςGunther Möller

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν για πρώτη φορά λεπτομερώς τα εργαλεία, διαπίστωσαν ότι αυτά έφεραν ακόμη υπολείμματα οργανικών ουσιών, όπως ώχρας, μιας φυσικής χρωστικής ουσίας, και πίσσας, η οποία υπάρχει στο έδαφος (αν και μπορεί επίσης να παραχθεί από αργό πετρέλαιο). Αρχικά η παρουσία ώχρας τους εξέπληξε, καθώς έτσι μειώνεται η κολλητικότητα της πίσσας. Ωστόσο, όταν έφτιαξαν τη δική τους εκδοχή της κόλλας, ο λόγος έγινε σαφής.

Λαβές εργαλείων από πίσσα και ώχρα

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (21/2) στο περιοδικό Science Advances, διαπίστωσε ότι οι κατασκευαστές των λίθινων εργαλείων χρησιμοποιούσαν την κόλλα όχι για να στερεώσουν το εργαλείο σε ξύλο, αλλά για να διαμορφώσουν μια λαβή.

«Η πίσσα είναι πολύ κολλώδης, λερώνει και μυρίζει. Αλλά αν την αναμίξετε με μεγάλη ποσότητα ώχρας, αυτό που παίρνετε είναι μια παχύρρευστη μάζα που μπορείτε να πιάσετε και να χρησιμοποιήσετε ως λαβή», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής της μελέτης Πάτρικ Σμιντ, από το τμήμα πρώιμης προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Τούμπινγκεν.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ένα μοτίβο. Ο Σμιντ δήλωσε ότι οι Νεάντερταλ ήταν ήδη γνωστό ότι έφτιαχναν μια κόλλα από πίσσα σημύδας, η οποία απαιτούσε πολλά στάδια για να παραχθεί από το φλοιό του δέντρου, με απόσταξη. «Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούσαν ως πρώιμοι μηχανικοί δημιουργώντας υλικά ανάλογα με τις ανάγκες τους», είπε.

Η λαβή από πίσσα και ώχρα όπως την κατασκεύασε η επιστημονική ομάδα και την τοποθέτησε σε αιχμηρή πέτραP. Schmidt

«Κάτι ακόμη που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η απόκτηση των υλικών ήταν μια αρκετά μεγάλη επένδυση, καθώς προέρχονταν από διαφορετικές περιοχές που βρίσκονταν μακριά η μία από την άλλη. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι λαβές είχαν μεγάλη αξία για τους κατασκευαστές τους», συμπέρανε ο Σμιντ.

Πρόκειται για την τελευταία ανακάλυψη που υποδηλώνει ότι οι Νεάντερταλ ήταν πιο έξυπνοι από ό,τι τους θέλει το δημοφιλές στερεότυπό τους. Εκτός από την κόλλα, πιστεύεται ότι έφτιαχναν σπάγκους, χάραζαν οστά και τοίχους σπηλαίων και συναρμολογούσαν κοσμήματα από νύχια αετού.

Με πληροφορίες από: Neanderthal glue points to complex thinking by Katie Hunt, CNN

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button