Επικαιρότητα

Πώς επηρεάστηκε από την αφρικανική σκόνη η Κρήτη – Οι προγνώσεις για Ηράκλειο και Λασίθι την Παρασκευή

Σε επίπεδο Ηρακλείου, δεν ξεπεράστηκε πάντως το 24ωρο που ολοκληρώθηκε σήμερα, το όριο των 50 μικρογραμμαρίων

«Κατέκλυσε» την Κρήτη σήμερα Πέμπτη (28/3) η αφρικανική σκόνη, η οποία σε συνδυασμό με τις αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που σε κάποιες περιοχές του νησιού άγγιξαν τους 30 βαθμούς Κελσίου, δημιούργησε αποπνικτική ατμόσφαιρα για αρκετούς συνανθρώπους μας…

Το φαινόμενο της υψηλής συγκέντρωσης σκόνης από τη Σαχάρα ήταν το 24ωρο που συμπληρώθηκε ιδιαίτερα έντονο στη δυτική Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Ωστόσο, και στο υπόλοιπο νησί, καταγράφηκαν αρκετά μεγάλες τιμές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θεωρείται πιθανό, αύριο Παρασκευή, στο Ηράκλειο, να έχουμε υπέρβαση των σχετικών ορίων όπου οι αρμόδιοι προβαίνουν σε συστάσεις προς τον πληθυσμό.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr και τη “Νέα Κρήτη” η κ. Ελένη Καργάκη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αναφορικά με τον μέσο όρο 24ωρου της συγκέντρωσης σκόνης στην ατμόσφαιρα, το 24ωρο (Τετάρτη προς Πέμπτη) στα Χανιά «καταγράφηκε υπέρβαση του ορίου του μέσου όρου του 24ωρου (75 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό μέτρο) φτάνοντας στα 80 μικρογραμμάρια σκόνης ανά κυβικό».

Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Όπως μας εξήγησε η κ. Καργάκη, το όριο των 75 μικρογραμμαρίων, είναι το 2ο κατά σειρά, αφού το πρώτο όριο είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό, όπου οι αρμόδιοι καλούνται να απευθύνουν συστάσεις για προσοχή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σε επίπεδο Ηρακλείου, δεν ξεπεράστηκε πάντως το 24ωρο που ολοκληρώθηκε σήμερα, το όριο των 50 μικρογραμμαρίων.

Ας σημειωθεί ότι οι συστάσεις που γίνονται αρμοδίως, λαμβάνονται με βάση τον μέσο όρο συγκέντρωσης σκόνης 24ωρου. Σύμφωνα με την κ. Καργάκη, αναφορικά με «τις ωριαίες τιμές συγκέντρωσης, στα Χανιά ανήλθαν μέσα στο 24ωρο στα 240 και τα 280 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο».

Πάντως, όπως μας εξηγεί η κ. Καργάκη, η κατάσταση που καταγράφηκε σήμερα Πέμπτη 28/3 ήταν πιο ήπια από ότι αναμενόταν, μεταξύ άλλων, επειδή τα ρεύματα του αέρα καθάριζαν ανά διαστήματα την ατμόσφαιρα από τη σκόνη.

Αύριο Παρασκευή σε Ηράκλειο και Λασίθι

Αύριο Παρασκευή, θεωρείται πιθανό να παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σε Ηράκλειο και Λασίθι.

Όπως εξήγησε η κ. Καργάκη, η σκόνη φαίνεται ότι «προχωράει ανατολικά (από τα Χανιά). Δείχνει δηλαδή ότι μεταφέρεται προς το Ηράκλειο. Ωστόσο, μπορεί και τελικά να μην έχουμε πρόβλημα στο Ηράκλειο εξαιτίας των ρευμάτων του αέρα».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με κάποιες μετεωρολογικές προβλέψεις, το φαινόμενο αναμένεται να επανέλθει από την Κυριακή προς Δευτέρα.

Την ίδια ώρα η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδος προέβη σε συστάσεις προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα» σημειώνει η Ένωση η οποία επισημαίνει ότι τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Εξάλλου, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας τονίζει πως «σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button