Κόσμος

Πώς ερμηνεύεται η ήττα Ερντογάν στις αυτοδιοικητικές εκλογές – Galaksias.com

Τριπλή ήττα Ερντογάν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη επεφύλαξαν οι κάλπες των τουρκικών δημοτικών εκλογών. Οι αναλύσεις δείχνουν πως για την κάθετη πτώση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, ευθύνονται κυρίως οι Κούρδοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επωμιστεί το βαρύτερο φορτίο των τελευταίων πέντε ετών της βαθιάς ύφεσης.

Από την άλλη, διπλή νίκη σημείωσε ο υποψήφιος ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς όχι μόνο διατηρεί το αξίωμα του δημάρχου που κέρδισε το 2019, αλλά πέτυχε και μια σημαντική επικράτηση επί του Μουράτ Κουρούμ εκλεκτού του προέδρου Ερντογάν.

Μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επικρατεί σε 36 επαρχίες, 15 από τις οποίες είναι μητροπολιτικοί δήμοι. Το κόμμα του Ερντογάν επικράτησε σε 12 μητροπολιτικούς δήμους και 12 επαρχίες, έχοντας υποστεί πλήγμα και στους επαρχιακούς δήμους καθώς από τους 45 που κατείχε, περιορίστηκε σε μόλις 24.

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν θα αναζητήσει να καλύψει το «κενό» του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων και πολιτικού εταίρου του, κάνει ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος μιλώντας στο CNN Greece τόνισε ότι καθώς το κόμμα του Μπαχτσελί έχει πέσει στην πέμπτη θέση, ο Ερντογάν θα στραφεί στα άλλα εθνικιστικά κόμματα, εντείνοντας παράλληλα και την εθνικιστική ρητορική του.

Τέλος, υποστηρίζει ότι ο λόγος που ο Ερντογάν έχασε τις εκλογές είναι η ακρίβεια και εκτιμά ότι θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας αντιμετωπίζοντας τα ζητήματα της οικονομίας που τον πιέζουν εσωτερικά.

https://www.instagram.com/reel/C5aQM2sr1qN/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button