ΕνημέρωσηΟικονομία

«Σήμα» στελεχών της Fed για μείωση επιτοκίων σύντομα – Galaksias Portal News

Οκτώ μήνες μετά την αύξηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του πλησιάζουν στο να περιορίσουν τον αγώνα τους για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Σε κατάθεση στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ τόνισε ότι η Fed χρειάζεται «λίγες ακόμη αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τον στόχο του 2% πριν μειώσει το κόστος δανεισμού. «Δεν απέχουμε πολύ από αυτό», είπε. Η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συγκεντρωθούν στις 19-20 Μαρτίου.

Μεγάλο μέρος της προσοχής των επενδυτών θα επικεντρωθεί στις τριμηνιαίες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς για τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον τα νέα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν προκαλέσει αλλαγές. Σε περίπτωση που οι αξιωματούχοι της Fed εγγράψουν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας για το 2024, αυτό θα θέσει τις βάσεις για μια πιθανή μείωση τον Ιούνιο, όπως αναμένουν οι επενδυτές.

Το μήνυμα της Fed τον Μάρτιο θα είναι: ”Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος της Dreyfus and Mellon. Δεν απέχουν πολύ από το να έχουν την κατάλληλη ποσότητα εμπιστοσύνης”.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ψήφισαν ομόφωνα να αφήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα σε ένα εύρος 5,25% έως 5,5% τον Ιανουάριο και ο Πάουελ και άλλοι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο είναι απίθανη. Εν μέρει ο λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι μπορούν να έχουν την πολυτέλεια να πάρουν το χρόνο τους είναι επειδή η οικονομική ανάπτυξη παραμένει σταθερή και η αγορά εργασίας συνεχίζει να δημιουργεί έναν υγιή αριθμό θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβανομένων 275.000 θέσεων εργασίας άνω των προβλέψεων τον Φεβρουάριο.

Η εν λόγω έκθεση περιλάμβανε επίσης ενδείξεις συνεχιζόμενης μετριοπάθειας, με αναθεωρήσεις προς τα κάτω των κερδών των προηγούμενων μηνών, επιβράδυνση της αύξησης των μισθών και αύξηση του ποσοστού ανεργίας σε υψηλό διετίας, στο 3,9%.

«Τα στοιχεία πιθανώς έβγαλαν λίγο αέρα από τον κίνδυνο η Fed να πρέπει να καθυστερήσει και να μειώσει την περικοπή», δήλωσε ο Derek Tang, οικονομολόγος της LH Meyer/Monetary Policy Analytics. «Η εκτίμηση του Πάουελ ότι “δεν απέχει πολύ” από την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να προβεί σε περικοπές παραμένει άθικτη».

Η Fed θα λάβει ένα βασικό δείκτη πληθωρισμού πριν από τη συνεδρίαση. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή πιθανότατα παραμένει επίμονα αυξημένος στο 3,1% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg News. Μια ανοδική έκπληξη τον Ιανουάριο ταρακούνησε τους κεντρικούς τραπεζίτες και μια άλλη έκπληξη τον Φεβρουάριο θα είχε τη δυνατότητα να μετατοπίσει την άποψη των αξιωματούχων της Fed για την πορεία των επιτοκίων το 2024.

To άρθρο «Σήμα» στελεχών της Fed για μείωση επιτοκίων σύντομα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button