Επικαιρότητα

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες – Σήμερα η συνάντηση στην ΕΑΣΗ για τα «φλέγοντα» ζητήματα

Ενισχύονται τα μπλόκα των αγροτών στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας μετά την απόφαση τους να σκληρύνουν την στάση τους έναντι της κυβέρνησης – Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο αλλά με τους δρόμους ανοιχτούς

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες ενισχύοντας τα μπλόκα στους κεντρικούς οδικούς άξονες όλης της περιφέρειας. Η κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας οδήγησε χθες σε μπλόκα σε Πλατύκαμπο, Καρδίτσα και Στεφανοβίκειο. Παράλληλα, σταμάτησε η κυκλοφορία στην Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Αλμυρού, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι στα Νέα Μουδανιά.

Οι αγρότες της Κρήτης δίνουν το δικό τους δυναμικό «παρών» με προγραμματισμένο μπλόκο στις 11 το πρωί της Πέμπτης, στον Κόμβο Πεζών στο Ηράκλειο. Παράλληλα το σήμερα (8/2) το απόγευμα στις 18:00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, ώστε να τεθούν και συζητηθούν τα ανοιχτά θέματα των αγροτών και στη συνέχεια να αποφασιστεί εάν οι αγρότες θα μεταβούν στην Αθήνα για να συμμετέχουν στις κινητοποίησεις των συναδέλφων τους στην Αθήνα. 

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα και η 48ωρη διορία, που έδωσαν οι αγρότες στην κυβέρνηση, πλησιάζει προς το τέλος της. Αν δεν δοθούν ικανοποιητικές λύσεις έως και την Παρασκευή 9/2, είναι πολύ πιθανή μια έντονη κλιμάκωση με οργανωμένη κάθοδο στην Αθήνα και συλλαλητήρια τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτή σε διάλογο αλλά με ανοιχτούς δρόμους, δηλώνει η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη, χωρίς ωστόσο να προγραμματίζεται η πολυσυζητημένη συνάντηση με τους αγρότες.

Στο μπλόκο Δομοκού βρέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα των αμετακίνητων αγροτών βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια, στα οποία επιμένει η κυβέρνηση.

Τα αιτήματα

Οι αγρότες ζητούν:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Στον απόηχο των αποφάσεων για κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η πόρτα του διαλόγου παραμένει πάντα ανοιχτή.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο», επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές. 

Όσον αφορά στα αγροτικά αιτήματα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν αποφάσεις, όπως:

  • Επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024.
  • Πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μείωση ΦΠΑ για ζωοτροφές / λιπάσματα / αγορά αγροτικών μηχανημάτων.
  • Συνεχείς έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία Ντάνιελ, άνοιξε χθες η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής για τις αιτήσεις του δεύτερου κύκλου. Θα δοθούν 5.000 και 10.000 ευρώ στους δικαιούχους, ανάλογα με τις ζημιές.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button