Επικαιρότητα

Συνάντηση με ξενοδοχοϋπαλλήλους στο Ηράκλειο για τα προβλήματα του Σωματείου – Galaksias.com

Με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου συναντήθηκαν χθες μέλη του Τμήματος Εργασίας και Συνδικαλισμού της Νέας Αριστεράς Ηρακλείου

Συνάντηση ενημέρωσης για τα προβλήματα του κλάδου, ενόψει και της νέας τουριστικής περιόδου, πραγματοποίησαν χθες μέλη του τομέα Εργασίας και Συνδικαλισμού της Νέας Αριστεράς Ηρακλείου με την Διοίκηση του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον Πρόεδρο Νίκο Κοκολάκη στο ΕΚΗ.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι Ηρακλείου καλύπτονται από την ισχύουσα έως τον Μάρτιο του 2025, Τοπική Σύμβαση Εργασίας, η οποία είναι γενικώς υποχρεωτική, και υπερέχει της Κλαδικής.

Η μη τήρηση της ΤΣΕ επιφέρει τις σχετικές κυρώσεις, ωστόσο η απόδειξη της παραβίασής της καθίσταται πρακτικά αδύνατη μετά την αποψίλωση και την υποστελέχωση του ΠΕΚΑ Κρήτης, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν επιτρέπει   τους απαιτούμενους ελέγχους.

Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που έχει ψηφιστεί, αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα, θα έλυνε μέρος των προβλημάτων.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που προκύπτουν, πέρα προφανώς της έντασης και των συνθηκών εργασίας,  από την εποχικότητα, όπως η μικρή διάρκεια του επιδόματος ανεργίας, η αποστέρηση του επιδόματος μητρότητας στις εποχικά εργαζόμενες μητέρες, αλλά  και από τα μνημονιακά μέτρα που κατήργησαν κεκτημένα δικαιώματα, όπως το εφάπαξ στην εικοσαετία, που λειτουργούσαν ως κίνητρα για την μόνιμη ενασχόληση με τον κλάδο.

Η διόρθωση των παραπάνω αδικιών, η καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, ο σεβασμός στις συλλογικές συμβάσεις και στα εργασιακά δικαιώματα είναι ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια.

Το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή διεύθυνση ΔΥΠΑ Κρήτης, στις 14 Φεβρουαρίου διεκδικώντας το αυτονόητο:

• Κατάργηση του Ν. 3986/11 που έθεσε πλαφόν στην επιδότηση ανεργίας των εποχιακών εργαζομένων και αποκατάσταση του χρόνου τακτικής επιδότησης.

• Εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

• Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία.

• Μέτρα στήριξης για τους εποχικούς εργαζόμενους.

• Αναβάθμιση των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης. Άμεση συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών του κτηρίου της σχολής Τουριστικής Εκπαίδευση στου Κοκκίνη Χάνι.

• Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

• Μέτωπο κατά της ακρίβειας.

• Την στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας -ΠΕΚΑ- ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ- Δημόσια Νοσοκομεία.

• Την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων καθώς και μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

• Άμεση ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

• Επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ για όλες τις εργαζόμενες μητέρες ανεξαρτήτου σύμβασης εργασίας.

• Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων στις ειδικότητες που είχαν αφαιρεθεί.

Η Νέα Αριστερά Ηρακλείου θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Σωματείο και θα αγωνίζεται για τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου.

Η Νέα Αριστερά χαιρετίζει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Νέα Αριστερά Ηρακλείου Κρήτης χαιρετίζει το Ψήφισμα υπέρ της προστασίας και της ανάπτυξης των δημοσίων πανεπιστημίων, που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 19/2 και καλεί και τους άλλους Δήμους της Κρήτης να πράξουν σχετικά.

Σε μια περίοδο που η ψαλίδα των ανισοτήτων ανοίγει διαρκώς, η κρίση της ακρίβειας «απληστίας» επιδεινώνεται, το κράτος δικαίου συρρικνώνεται, οι κινητοποιήσεις για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και εν γένει τα δημόσια αγαθά, ποινικοποιούνται, οι προσδοκίες των πολιτών για την επόμενη μέρα εξανεμίζονται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματά τους στα κοινά αγαθά, να στηρίζει την ανάπτυξη των δημόσιων δομών προς όφελος των δημοτών της, να προασπίζεται την τήρηση του συντάγματος της χώρας.

Η Νέα Αριστερά στέκεται απερίφραστα δίπλα στο φοιτητικό και εκπαιδευτικό κίνημα και τις αποφάσεις των μαζικών τους συνελεύσεων. H διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου και η απόπειρα τρομοκράτησης και ποινικοποίησης του φοιτητικού κινήματος δεν θα περάσουν.

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button