Τρόπος Ζωής

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να μας εξηγήσουν γιατί η επιστολική ψήφος είναι καλή για τις ευρωεκλογές και κακή για τις εθνικές εκλογές – Galaksias Portal News

«Η επιστολική ψήφος είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που δεν είχε υλοποιηθεί. Η βασική επιλογή είναι αν οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, δια της επιστολικής ψήφου. Περιμένει κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις, να τοποθετηθούν με ευθύνη και να πουν πως τοποθετούνται απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είχατε ψηφίσει στην Επιτροπή υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. Σήμερα πρέπει να εξηγήσετε γιατί η επιστολική ψήφος είναι καλή για τις ευρωεκλογές και κακή για τις εθνικές εκλογές», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, λίγο πριν πέσει η αυλαία της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.

«Όταν κάποιος θα διαβάσει πως νομοθετήθηκε αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, θα διαβάζει πως τοποθετήθηκαν τα κόμματα. Είναι σοβαρή η στάση αυτή που τηρείτε για ένα τόσο μείζον ζήτημα όπως είναι η επιστολική ψήφος; Δεν συμφωνείτε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές; Μην την ψηφίζετε. Ψηφίστε όμως το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, που στην επιτροπή το είχατε ψηφίσει», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Η επιστολική ψήφος θα αποτιμηθεί στις ευρωεκλογές. Θα ξαναέρθει το θέμα. Ποια θα είναι στάση σας μετά από πέντε ή έξι μήνες; Στα μεγάλα ζητήματα δεν χωρούν τακτικισμοί και τεχνάσματα. Κουράζουν τους πολίτες. Δεν μπορεί το αν είναι εκπρόθεσμη ή εμπρόθεσμη η τροπολογία, να αποτελεί «φερετζέ» για κόμματα. Μήπως εξ αρχής δεν πιστεύατε την επιστολική ψήφο και μένετε τώρα έκθετοι; Αν δεν ψηφίσετε το νομοσχέδιο, πέφτουν οι μάσκες και αποδεικνύεται ότι προσχηματική είναι η στάση σας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάκης Βορίδης αναφέρθηκε και στο πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έλαβε την απόφαση να καταθέσει την τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές. «Όταν η υπουργός η κ. Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός ο κ. Λιβάνιος είδαν στην επιτροπή ότι υπάρχει στρατηγική σύγκλιση για την επιστολική στις ευρωεκλογές, είπαν να διευρύνουν το πεδίο εφαρμογής, και να συζητηθεί η επιστολική και για τις εθνικές εκλογές. Που είναι το σοκαριστικό; Η τροπολογία κατατέθηκε στην έναρξη της διαδικασίας, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μεγάλης συζήτησης στην ολομέλεια», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Θέλω να επισημάνω μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Υπουργός που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, λαμβάνει το λόγο για να κατηγορήσει την αντιπολίτευση γιατί δεν θα ψηφίσει άλλο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Συγχαρητήρια κύριε Βορίδη είστε ο πρώτος παγκοσμίως», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής.

«Μας λέτε ότι δεν έγινε και τίποτα που είναι εκπρόθεσμη η τροπολογία, δεν είναι θέμα για να το συζητήσουμε και στην επιτροπή ούτε και κανένα σοβαρό θέμα για να γίνει σοβαρός διάλογος. Και είναι interna corporis, διότι το Σύνταγμα λέει πλειοψηφία 2/3 και τα 2/3 να τα γράφουμε σε μια χαρτοπετσέτα. Αυτή η τροπολογία, για την οποία λέτε ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος μας, δεν είπε ο πρωθυπουργός ότι θα την ξανακατέθεσετε μετά τις ευρωεκλογές; Σας ρωτώ, γιατί δεν την αποσύρετε την τροπολογία που χρειάζεστε 200 ψήφους για να περάσει και αφού θα την ξαναφέρετε. Να σας πω γιατί δεν την αποσύρετε; Γιατί αυτή η κυβέρνηση μοιράζεται με τον Πάπα την αξία του αλαθήτου», είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button