Επικαιρότητα

Ταξίδι στην ιστορία της Λέσβου μέσα από το παλαιοπωλείο «ΠΑΡΕΛΘΟΝ» – Galaksias.com

Η εντρύφηση στον καταναλωτισμό είναι τρόπον τινά η  ενεργοποίηση της ντοπαμίνης, με δόσεις απόλαυσης. Κάθε αγορά είναι μια ικανοποίηση που δημιουργεί μια μεγαλύτερη ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί με μια νέα αγορά.

Έτσι, πλήθος μικρών και μεγαλύτερων αντικειμένων, πολλά με το προσωπικό αποτύπωμα του κατόχου τους καταλήγουν στα αζήτητα και κάποιες φορές από τύχη παίρνουν θέση στις προθήκες κάποιου καταστήματος.

Σε ένα από τα παλαιότερα παλαιοπωλεία της χώρας ξεναγεί τους τηλεθεατές της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Δήμητρα Λαχουρή.

Ο Δημήτρης Δεμερτζής, παλαιοπώλης, στην Λέσβο είναι 50 χρόνια στο επάγγελμα από την ηλικία των 14 ετών. Δεν αγαπά απλώς την δουλειά του, αλλά τις μικρές ιστορίες που συνοδεύουν τα αντικείμενα που έχει συγκεντρώσει.

«Αυτό δεν είναι επάγγελμα, αλλά να το έχεις μέσα σου. Δεν είναι αντικείμενα για πέταμα, πρέπει να τους δώσουμε μια δεύτερη ζωή». Στην πραγματικότητα το κατάστημα είναι ένα μικρό μουσείο, όπου απλώς εκτίθενται φωτογραφίες, περιοδικά, ενθύμια πολέμων και ότι άλλο έχει ένας τόπος.

Ταξίδι στην ιστορία της Λέσβου μέσα από το παλαιοπωλείο «ΠΑΡΕΛΘΟΝ»

Τι γίνεται με όλα εκείνα τα αντικείμενα, που αγοράστηκαν σε παρελθόντα χρόνο και ανήκουν σε μια άλλη εποχή; Όλα όσα απέκτησαν οι προηγούμενες γενιές, συχνά με κόπους και αποτελούσαν κομμάτι της καθημερινής ζωής τους, οι νεώτεροι τα αποτιμούν ως περιττά, ενίοτε και ως σκουπίδια, που καταλήγουν σε χωματερές, και τα αντικαταστούν με άλλα αμφιβόλου ποιότητας και αξίας, που είναι βέβαιο πως δεν θα αντέξουν στον χρόνο. Ένδειξη μη σεβασμού, νεοπλουτισμός, επιδειξιομανία, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά εκείνων που “ξεφορτώνονται” το παρελθόν τους, εκτός από τις περιπτώσεις που το πράττουν για λόγους επιβίωσης.

Ταξίδι στην ιστορία της Λέσβου μέσα από το παλαιοπωλείο «ΠΑΡΕΛΘΟΝ»

Είναι μια καθοριστική διαφορά με άλλους λαούς, που εκτιμούν ενδεχομένως υπερεκτιμούν το παρελθόν τους και ευτυχώς καθιστούν τα σπίτια τους και τα αποκτήματα των προηγούμενων γενεών μέρος της καθημερινότητάς τους.   

Τα παλαιοπωλεία, όπως αυτό του κ. Δεμερτζή, δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στις μνήμες να βρούν μια περίοπτη θέση στην σύγχρονη κοινωνία. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν το παρελθόν, μέσα από παλιά έπιπλα, στολίδια, πίνακες, κεντήματα κ.ά.. Η ιστορία δεν είναι κάτι αόριστο, που οι περισσότεροι αγνοούν πλήρως, μόνο για ειδικούς ή για τα μουσεία. Κάθε παλιό μπαούλο, σπίτι, αποθήκη κρύβει τις δικές του μικρές ιστορίες, συγκεκριμένων ανθρώπων και μοναδικών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button