ΕνημέρωσηΠολιτική

Τα PFAS σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων – Galaksias Portal News

Ερευνητές από το DZNE (German Center for Neurodegenerative Diseases) παρέχουν στοιχεία ότι ίχνη των ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών PFAS (πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες ) στο ανθρώπινο αίμα συνδέονται με δυσμενή προφίλ λιπιδίων και, επομένως, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Exposure and Health.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την εφεύρεσή τους στη δεκαετία του 1950, έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από 10.000 διαφορετικές ουσίες από την κατηγορία των PFAS. Λόγω των υδατοαπωθητικών ιδιοτήτων τους, του λίπους και των ρύπων, χρησιμοποιούνται σε χιλιάδες προϊόντα όπως καλλυντικά, οδοντικό νήμα, αλλά και σε επικαλύψεις ταψιών και πυροσβεστικό αφρό. Εκτός από τη βασική τους χημική δομή, τα PFAS έχουν ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό: είναι σχεδόν μη αποικοδομήσιμα. Ιδιαίτερα μέσω υπόγειων υδάτων εισέρχονται στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Τα ευρήματα των ερευνητών της Βόννης είναι η πιο πρόσφατη συμβολή στην τρέχουσα συζήτηση σχετικά με την επίδραση των PFAS στην ανθρώπινη υγεία. «Βλέπουμε ξεκάθαρα σημάδια επιβλαβούς επίδρασης στην υγεία. Και ανακαλύψαμε ότι με την ίδια συγκέντρωση PFAS στο αίμα, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πιο έντονες σε νεότερα άτομα από ό,τι σε μεγαλύτερης ηλικίας», λέει η καθηγήτρια Monique Breteler, Διευθύντρια Επιστημών Υγείας του Πληθυσμού στο DZNE.

«Τα δεδομένα μας δείχνουν μια στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ PFAS στο αίμα και επιβλαβών λιπιδίων του αίματος που συνδέονται με καρδιαγγειακό κίνδυνο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο PFAS, τόσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση αυτών των λιπιδίων. Αυτό δεν αποτελεί ακόμη απόδειξη ότι τα χημικά PFAS προκαλούν δυσμενή προφίλ λιπιδίων του αίματος. Ωστόσο, η στενή συσχέτιση υποστηρίζει αυτήν την υποψία. Είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για αυστηρότερη ρύθμιση των PFAS προκειμένου να προστατεύεται η υγεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντυπωσιακά, τα PFAS μπορούσαν να ανιχνευθούν στο αίμα σχεδόν όλων. Που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να ξεφύγετε από αυτές τις χημικές ουσίες. «Ακόμη και αν δεν δούμε μια άμεση απειλή για την υγεία των συμμετεχόντων στη μελέτη που εξετάσαμε, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανησυχητική. Μακροπρόθεσμα, ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί κάλλιστα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα», λέει η Breteler.

Οι ερευνητές από το DZNE συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden στην Ολλανδία. Στις αναλύσεις συμπεριλήφθηκαν δείγματα αίματος από συνολικά περισσότερες από 2.500 γυναίκες και άνδρες ηλικίας μεταξύ 30 και 89 ετών. Για αυτό χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής. «Η τεχνολογία για την ανάλυση δειγμάτων αίματος με την ακρίβεια που απαιτείται για την έρευνά μας έχει γίνει διαθέσιμη μόνο τα τελευταία χρόνια», λέει η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Elvire Landstra.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν λεπτομερώς χρησιμοποιώντας μια εξελιγμένη μέθοδο γνωστή ως φασματομετρία μάζας. Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές εστίασαν σε τρεις από τους πιο διαδεδομένους τύπους -PFOA, PFOS και PFHxS- και προσδιόρισαν επίσης τη συγκέντρωση 224 λιπιδίων, μεταβολιτών και αμινοξέων του αίματος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button