Επικαιρότητα

“Τετραπλασιάσαμε τη δύναμη της Τροχαίας” – Galaksias.com

Ενίσχυση της αστυνομίας στο δρόμο, συνεργασία με δήμους, γραφεία ενδοικογενειακής βίας σε όλη τη χώρα, “κουμπί πανικού” για τους ανήλικους

Στον σχεδιασμό για την ανασύνταξη των δυνάμεων της αστυνομίας και την αναδιαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ για την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης, με έμφαση στην Τροχαία, στην ΟΠΚΕ, στη ΔΙΑΣ, τη ΔΡΑΣΗ, αλλά και στη χρήση τεχνολογίας που θα βοηθήσει στα καλύτερα αποτελέσματα, όπως και στη διασφάλιση της διαφάνειας στη σχέση αστυνομίας και πολιτών, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Παράλληλα εξέφρασε την στήριξη του στους αστυνομικούς και δεσμεύτηκε ότι θα πάρουν επίδομα οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, θα γίνει προσπάθεια για την αύξηση του εισοδήματος όλων, ενώ παράλληλα θα συνεργαστεί στενά με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων για να εξαλειφθούν τα σημεία εγκληματικότητας στην πόλη, θα επεκταθεί στις 52 αστυνομικές διευθύνσεις των νομών της χώρας η ίδρυση γραφείων ενδοοικογενειακής βίας καθώς και το «κουμπί πανικού» στα κινητά για τις κακοποιημένες γυναίκες και θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων.

«Αυτές τις μέρες, τετραπλασιάσαμε τις δυνάμεις της Τροχαίας. Δεν μπορούν ορισμένοι να θεωρούν ότι οι δρόμοι είναι πίστες. Πρέπει να υπάρξει μια συνολική πολιτική ασφάλειας απέναντι στα τροχαία ατυχήματα. Και αυτή τη στιγμή, ο Πρωθυπουργός συντονίζει μια επιτροπή για την οδική ασφάλεια στη χώρα. Αποτελούν στίγμα στην Ευρώπη οι πρωτιές της χώρας μας αναφορικά με την κακή οδηγική συμπεριφορά», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για το επιχειρησιακό σχέδιο της τροχαίας, που έχει ως στόχο από τη μία, τον έλεγχο της παραβατικότητας και της οδηγικής συμπεριφοράς που οδηγεί σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα και από την άλλη, στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

«Αν και η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να λύσει το κυκλοφοριακό ζήτημα καθολικά, πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Πρέπει να είμαστε στους δρόμους. Απαιτείται έλεγχος και η βοήθεια της τεχνολογίας, για τη βεβαίωση των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας για την ενίσχυση των υπηρεσιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των κοινωνικών μορφών παραβατικότητας όπως η βία ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ότι υπάρχει «αόρατη» παρουσία μάχιμων στελεχών, που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Και ειδικότερα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της ανήλικης παραβατικότητας ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για το σημαντικότερο πρόβλημα που απασχολεί την σύγχρονη εποχή και πως γίνεται μια συνολική προσπάθεια από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος ολοκληρωμένα.

Ήδη όπως είπε βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο της αστυνομίας με περιπολίες νεαρών αστυνομικών σε πλατείες όπου -από Παρασκευή έως Κυριακή – υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανηλίκων ώστε να παρέμβουν άμεσα όπου χρειαστεί. Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να δέχεται καταγγελίες, όπως και η δημιουργία αντίστοιχου, με αυτό της ενδοοικογενειακής βίας, panic button, όπου θα μπορούν οι γονείς ή τα παιδιά να ειδοποιούν άμεσα.

«Πρέπει να στηρίξουμε την αστυνομία. Να την αγαπήσουμε, να τη στηρίξουμε, να τη βοηθήσουμε και να συνεργαστούμε μαζί της έτσι ώστε και αυτή να γίνει καλύτερη, να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σχέση της με τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και όλοι μαζί να λύσουμε και τα κοινωνικά ζητήματα, γιατί δεν είναι μόνο αστυνομικά τα προβλήματα που προηγούνται της παραβατικής πράξης» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των περιστατικών της ενδοοικογενειακής βίας προανήγγειλε την επέκταση της εφαρμογής του Panic Button σε όλη την Ελλάδα, με τη δημιουργία συνολικά 52 γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

«Θα φτιάξουμε ένα γραφείο σε κάθε νομό, σε κάθε αστυνομική διεύθυνση, έτσι ώστε οι πολίτες όλων των περιοχών, όλων των νομών της χώρας και της περιφέρειας, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας να μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο γραφείο, το οποίο θα υποδέχεται και θα διαχειρίζεται αυτά τα περιστατικά. Να μπορέσουμε έτσι να δώσουμε τη δυνατότητα αποτροπής φαινομένων τα οποία πραγματικά ντροπιάζουν την εποχή μας και την κοινωνία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός.

Σε ότι αφορά στην ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης ώστε οι πολίτες να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη μεσαία και βαριά εγκληματικότητα, για αυτό υπερδιπλασιάσαμε τις ΟΠΚΕ. Θέλουμε να συγκροτήσουμε αξιόμαχες ομάδες, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι τρομοκρατούν τους πολίτες. Σκοπός είναι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της νομιμότητας», κατέληξε.

Και συνέχισε επισημαίνοντας πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς ειρήνης και ασφάλειας σε όλους, οι περιπολίες ήδη ενισχύονται. Ανασυντάσσονται οι ομάδες της ΔΙΑΣ και της Αμέσου Δράσεως, οι οποίες ενισχύονται και επίσης θα διπλασιαστούν. Το βασικό ζητούμενο είναι να συνεργασθούμε με τους Δήμους, ώστε με κοινές δράσεις να εξαλείψουμε τα σημεία παραβατικότητας και να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που διασφαλίζει ένα αίσθημα ασφάλειας σε όλους, κατοίκους, τουρίστες, επισκέπτες ότι η χώρα μας είναι απόλυτα ασφαλής», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος που δρουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «όλα τα περιστατικά βρίσκονται στο “μικροσκόπιο” της αστυνομίας».

Μιλώντας για τα ζητήματα της οπαδικής βίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι υπάρχουν εγκληματικές ομάδες που δεν σχετίζονται αναγκαστικά με το ποδόσφαιρο, αλλά είναι εγκληματικές συμμορίες, οι οποίες να προσπαθούν να συνδεθούν με τον αθλητισμό προκειμένου και εκεί να ασχημονούν. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, η αστυνομία έχει καθήκον να εξιχνιάσει αυτά τα εγκλήματα. Ενώ, επανέλαβε πως «η αστυνομία δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στα γήπεδα. Είναι ευθύνη των ΠΑΕ, των εταιρειών που διεξάγουν το ποδοσφαιρο και της Αρχής που οργανώνει το ποδόσφαιρο, τους αθλητικούς αγώνες. Εάν υπάρχουν γεγονότα έξω και γύρω από τον αθλητικό χώρο τότε η αστυνομία καλείται να επέμβει και θα επέμβει», σημείωσε.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη και ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της χορήγησης επιδόματος σε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είπε πως γίνεται προσπάθεια ώστε να «βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αστυνομικών», ενώ σε ότι αφορά στην απασχόληση των αστυνομικών σε «αλλότρια καθήκοντα» υπογράμμισε πως η «η αστυνομία δεν είναι ούτε για τους επίσημους, ούτε για τα κτήρια, ούτε για τα υπουργεία, ούτε για τους ιδιώτες. Η αστυνομία είναι για να υπάρχει στο δρόμο, να είναι κοντά στον πολίτη».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button