Επικαιρότητα

Τεχνική συνάντηση για τα έργα του ΠΕΠ- πρόταση Περιφερειάρχη για αεροδρόμιο (video) – Galaksias.com

Τεχνική συνάντηση μεταξύ των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη (21 & 22/2/24) στη Χίο.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών θα γίνει η παρουσίαση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Βορείου Αιγαίου του σχεδίου δράσης για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς και η παρουσίαση των εγκεκριμένων στρατηγικών της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Χίου και της Μυτιλήνης.
Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει επί μέρους συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τους Δημάρχους Χίου, Γιάννη Μαλαφή, και Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα.

Στο ξεκίνημα των εργασιών το πρωί της Τετάρτης, παρουσία του επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) Κάρστεν Ράσμουσεν, τέθηκε και το θέμα του έργου στο αεροδρόμιο της Χίου.
Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κατέθεσε την πρότασή του να αναλάβει η Περιφέρεια την συνέχισή του ως φορέας υλοποίησης, ζητώντας από την πελυρά της Διαχειριστικής Αρχής να δοθεί και μέχρι τη λήξη των εργασιών κάποια απάντηση.
Από την πλευρά των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημάνθηκε ότι τα αεροδρόμια δεν ήταν επιλέξιμα έργα ούτε στο ΠΕΠ 2014-2021. Αποτέλεσε εξαίρεση η Ελλάδα που όμως στην περίπτωση της Χίου δεν προχωρά ικανοποιητικά.

«Καρκινοβατεί το έργο του αεροδρομίου
Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τους δύο Δημάρχους ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης σημείωσε ότι το έργο στο αεροδρόμιο «καρκινοβατεί», σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα όνειρο δεκαετιών για τους Χιώτες. Αναφερόμενος στο τι ελέγχει στην τεχνική σύσκεψη, πρόσθεσε ότι εξέφρασε την άποψη ότι ανεξάρτητα από το τι έργα περιλαμβάνει το κάθε ΠΕΠ, θα πρέπει το έργο να πραγματοποιηθεί».
«Πιέζουμε για να γίνει έργο γέφυρα, στο επόμενο ΠΕΠ», σημείωσε εξάλλου ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής. «Δεν είναι κοινοτική πολιτική να μείνει στη μέση ένα τέτοιο έργο και σε ένα νησί. Θα πρέπει να τελειώσει», σχολίασε.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, τόνισε ότι «ενεργοποιούνται τα δύο ΒΑΑ. Τα νλέα προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τις πόλεις Μυτιλήνης και Χίο, με αυξημένους πόρους. Ζητήσα να ενεργοποιηθεί όσο γίνεται νωρίτερα η τεχνική βοήθεια προκειμένου να μπορέσουμε να πάρουμε στελέχη, για να ωριμάσουν τα έργα».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χίου τόνισε ότι «πάμε με κοινό βηματισμό, με συνέργειες και συνεργασίες. Τα λεφτά είναι πολλά για τους δικαιούχους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Θα πρέπει να συνεργαστούμε, να βγάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι ώστε να έχουμε και απτά αποτελέσματα και να τα χαρεί –τα έργα- ο κόσμος.
Και πρέπει να ετοιμάσουμε για την επόμενη δεκαετία κάποια έργα, τα οποία θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον των νησιών μας και θα τα κάνουν πιο ελκυστικά».
Στο διήμερο θα γίνει επίσκεψη σε έργα υψηλού συμβολισμού για το πρόγραμμα όπως είναι η Νέα Μονή Χίου, το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα κατατεθούν τα συμπεράσματα από την πορεία των έργων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button