Κόσμος

Τι μας κάνει να τσιμπολογάμε; – Galaksias.com

Από την πλήξη μέχρι το εταιρικό μάρκετινγκ, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τρώνε σνακ. Αλλά δεν είναι όλα τα σνακ ίδια. Μερικά μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή σας, ενώ άλλα μπορεί να σας αφήσουν να αισθάνεστε φουσκωμένοι και κουρασμένοι. Πολλά από τα σνάκ στη δυτική διατροφή είναι ανθυγιεινά.

Σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health, τα πιο κοινά σνακ στις ΗΠΑ είναι φρούτα, μπισκότα, πατατάκια, παγωτό, καραμέλες, ποπ κορν, αναψυκτικά, κράκερ, κέικ, γάλα, ξηροί καρποί και σπόροι, τσάι και γιαούρτι. Μερικά από αυτά -όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι- μπορούν να δώσουν μια ώθηση ενέργειας σε σωστές μερίδες, ενώ τα κέικ είναι μια ανθυγιεινή προσθήκη ζάχαρης. Είναι σημαντικό να ασκείτε καλή συμπεριφορά στο σνακάρισμα: τι τσιμπολογάτε, γιατί τσιμπολογάτε, η συχνότητα και το πώς τα σνακ ταιριάζουν στο συνολικό διατροφικό σας πρόγραμμα. Ο καθορισμός καθενός από αυτά για την προσωπική σας ζωή μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά οι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει κάποιες μελέτες για να βοηθήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τσιμπολογούμε για πολλούς λόγους. Η έρευνα έχει βρει διάφορα κίνητρα για το τσιμπολόγημα: πείνα, κοινωνική/διατροφική κουλτούρα, όταν βλέπετε τηλεόραση, πλήξη, απόλαυση και διατροφική ανασφάλεια. Μαζί με την πανταχού παρουσία των σνακ στο διατροφικό μας περιβάλλον, το μάρκετινγκ μπορεί επίσης να παίξει ρόλο.

Περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών που συμμετείχαν σε έρευνα από το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών Τροφίμων το 2020 δήλωσε ότι έτρωγε πολλές φορές την ημέρα. Το ένα τρίτο είπε ότι τρώει σνακ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Τα πιο δημοφιλή κίνητρα για σνακ ήταν η πείνα, η δίψα, η επιθυμία για μια γλυκιά ή αλμυρή λιχουδιά και επειδή τα σνακ είναι εύκολα διαθέσιμα. Το 40% είπε ότι περιστασιακά αντικατέστησε τα γεύματα -συνήθως το μεσημεριανό- με σνακ και το 25% είπε ότι μερικές φορές παραλείπει τελείως τα γεύματα.

Βρετανική μελέτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια ανάλυση έδειξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι χώρα των σνάκερς, με το 24% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας να προέρχεται από τα σνακ όπως μπάρες δημητριακών, αρτοσκευάσματα και φρούτα. Η μέση ημερήσια πρόσληψη σνακ σε άτομα που κατανάλωναν σνακ -το 95% των ατόμων της μελέτης- ήταν 2,28 σνακ την ημέρα, με το 47% των ατόμων να τρώνε δύο σνακ την ημέρα και το 29% των ατόμων να τρώνε πάνω από δύο.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα σνακ δεν ήταν πάντα ανθυγιεινά. Τα άτομα που έτρωγαν συχνά σνακ υψηλής ποιότητας, όπως ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιές βάρος σε σύγκριση με εκείνους που δεν τσιμπολογούσαν καθόλου ή εκείνους που τσιμπολογούν ανθυγιεινά τρόφιμα. Έδειξε επίσης ότι τα σνακ καλής ποιότητας μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη μεταβολική υγεία και μειωμένη πείνα.

Ωστόσο, το ένα τέταρτο (26%) των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έτρωγε υγιεινά κύρια γεύματα και σνακ κακής ποιότητας. Τα κακής ποιότητας σνακ, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και οι γλυκές λιχουδιές, συσχετίστηκαν με φτωχότερους δείκτες υγείας και έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πεινασμένοι. Συνδέθηκαν με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, υψηλότερη μάζα σπλαχνικού λίπους και υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων μετά το γεύμα -την περίοδο μετά την κατανάλωση ενός γεύματος- τα οποία σχετίζονται με μεταβολικές ασθένειες όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιαγγειακή νόσο και παχυσαρκία.

Τα πιο δημοφιλή σνακ ήταν μπισκότα, φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι, τυρί και βούτυρο, κέικ και πίτες, γκρανόλα ή μπάρες δημητριακών. Η μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων ήταν τα κέικ και οι πίτες (14%), τα δημητριακά πρωινού (13%), το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%), τα ντόνατς και τα αρτοσκευάσματα (12%), οι καραμέλες (11%), τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%), οι ξηροί καρποί και σπόροι (11%).

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button