ΕνημέρωσηΠολιτική

Το επενδυτικό clawback θα διατηρηθεί και θα φέρει νέες επενδύσεις φαρμακοβιομηχανιών στην Τρίπολη, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

Για το επενδυτικό clawback μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών και έκανε σημαντικές ανακοινώσεις που αφορούν το μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Το υπουργείο Υγείας θα διατηρήσει το επενδυτικό clawback και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας για τις φαρμακοβιομηχανίες και επανέλαβε ότι το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία στο κράτος:

«Θα το χρηματοδοτήσουμε από εθνικούς πόρους. To επενδυτικό clawback δουλεύει, η προστιθέμενη αξία που φέρνει στη χώρα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα χρήματα που δαπανά το κράτος, άρα δεν έχουμε κανέναν λόγο να το σταματήσουμε. Μόνο με μία βόλτα στην Τρίπολη, θα διαπιστώσει κανείς ότι δύο φαρμακοβιομηχανίες, η ELPEN, και η DEMO και σύντομα και η FARAN, δημιουργούν ένα οικοσύστημα παραγωγής φαρμάκων σε μία μικρή επαρχιακή πόλη αδιανόητου βεληνεκούς, σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια», επισήμανε.

Προσέθεσε δε πως υπάρχουν τουλάχιστον 7 επιπλέον φαρμακοβιομηχανίες που ενδιαφέρονται να επεκταθούν επιχειρηματικά στην Τρίπολη.

Γεωργιάδης: Θέλουμε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καινοτομία

Αναφερόμενος στην καινοτομία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως αποτελεί σημαντικό του στόχο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να μετακινηθούν οι θεραπείες σε φθηνότερα φάρμακα “στο μέγιστο δυνατό βαθμό” όπως είπε, με σκοπό να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καινοτομία.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως το clawback και rebate για το έτος 2023 ήταν εξαιρετικά υψηλό, και τόνισε πως σ’ αυτό συνέβαλλαν οι εθνικές εκλογές, που επέφεραν χαλάρωση του συστήματος.

«Τα όρια αυτά είναι όχι μη βιώσιμα για την προσέλκυση της καινοτομίας, αυτή δεν έχει καν λόγο να έρθει στην Ελλάδα με αυτά τα ύψη του clawback, αλλά είναι μη βιώσιμη για την ύπαρξη της φαρμακευτικής αγοράς ως έχει», τόνισε ο υπουργός υγείας.

Μέσα στη χρονιά αυτή λάβαμε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, με προεξάρχουσα την αύξηση της τιμής των φθηνών γενόσημων φαρμάκων, μια ρύθμιση για την οποία ο ίδιος δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, όπως είπε:

«Το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία των σκευασμάτων με τιμή 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή που δεν συμφέρει να κανέναν να τα πουλάει στην Ελλάδα», σημείωσε επισημαίνοντας παράλληλα, πως η αριστερή νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα, δεν επιτρέπει να κατανοήσει κανείς ζητήματα επιχειρηματικότητας.

«Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο αριστερή νοοτροπία να εξηγήσεις ότι το να πουλάει μία βιομηχανία συνεχώς με ζημία δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα, αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον στο οποίο θα εξασφαλίσουμε ένα μίνιμουμ κερδών στη φαρμακοβιομηχανία δεν θα έχουμε φάρμακα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: «Καθοριστικά τα επόμενα 10 χρόνια»

Από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων σημείωσε ότι θα είναι καθοριστικά τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια για το πώς ακριβώς και πού θα κινηθεί η Ευρώπη και η Ελλάδα στον χώρο του φαρμάκου.

Η πρόσβαση του ασθενούς είναι το ζητούμενο για όλους μας αλλά, όπως φαίνεται, έχουμε μία συνεχώς αυξανόμενη δαπάνη για το φάρμακο, τόνισε.

Όπως επεσήμανε, μάλιστα «από το 2014 έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος στις συνταγές για φάρμακα και παράλληλα έχει αυξηθεί κατά 40% με 50% ο μέσος όρος του κόστους των συνταγών».

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε ότι η καινοτομία θα πρέπει να μπει και να υπάρχει αλλά με «κόφτες», και ζήτησε να θεσπιστούν κίνητρα για να αυξηθεί η παραγωγή στην Ευρώπη. Ο ίδιος έκανε λόγο για «ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία», κάτι που -όπως είπε- αποδείχτηκε στην πανδημία καθώς τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες έλαβαν εγχώρια φάρμακα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτριος Δέμος διευκρίνισε ότι κανείς δεν είναι αντίθετος στο να μπαίνουν καινοτόμα φάρμακα στην ελληνική αγορά, αλλά πρόσθεσε ότι «χωρίς τη βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων δεν μπορεί να υπάρξει καινοτομία, καθώς με τα γενόσημα φάρμακα εξοικονομούνται πόροι που διατίθενται για να μπορούν να χορηγούνται τα πιο ακριβά φάρμακα τα οποία χρειάζονται ορισμένοι ασθενείς».

Ο Δ. Δέμος είπε ότι «πιέστηκε» τόσο πολύ η τιμή των γενόσημων ώστε να μην υπάρχουν γενόσημα στην πανδημία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μιλώντας για το σήμερα και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία είπε ότι «είναι πολύ πιο δυνατή από ποτέ, καθώς εφαρμόζει ιδέες που τις επεξεργάζεται εδώ και μία δεκαετία».

Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά πλέον γίνονται σοβαρές επενδύσεις στην παραγωγή πρώτων υλών αλλά και βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Έρχεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για καινοτόμα φάρμακα το 2025

Στόχος της κυβέρνησης για το 2024 είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως, για το επόμενο έτος, δηλαδή για το 2025, ο στόχος θα είναι η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα καινοτόμα φάρμακα.

Όπως εξήγησε θα υπάρξει εξειδικευμένος τρόπος εφαρμογής του clawback, με κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκου.

«Αυτό θα γίνει και για να μπορούν οι εταιρείες που εισάγουν σε αυτόν τον χώρο να ξέρουν περίπου ποιες θα είναι οι επιστροφές τους αλλά και για να μην αισθάνονται οι υπόλοιποι ότι η είσοδος καινοτόμων φαρμάκων δημιουργεί πολύ μεγάλη πίεση στους δικούς τους προϋπολογισμούς. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ούτως ώστε το περιβάλλον να γίνει συμβιωτικό», σημείωσε και υποσχέθηκε έμφαση στη διαφάνεια.

Η αξία της καινοτομίας στον φαρμακευτικό κλάδο

Από την πλευρά της καινοτόμου Φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τον υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη «πραγματιστή», αλλά εξέφρασε τον φόβο, όπως είπε, αν το περιβάλλον και οι συνθήκες θα τον βοηθήσουν να κάνει πράξη όλα όσα ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών.

Ο ίδιος μίλησε για τη μεγάλη σημασία της προβλεψιμότητας όσον αφορά στο πλαίσιο το οποίο θα κινούνται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ίδιες αλλά και τις σχέσεις τους με το κράτος.

«Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι του χρόνου δεν θα έχουμε clawback» είπε ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος όμως προέβλεψε ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθούν οι βάσεις για μία νέα φαρμακευτική πολιτική η οποία θα δώσει λύσεις για όλους σε βάθος χρόνου, έχοντας πάντα ως κύριο άξονα τον ασθενή και την προσβασιμότητα του στα καινοτόμα φάρμακα.

“Θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον”

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ωστόσο, υποσχέθηκε τέλος, ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον, στο οποίο κάθε εταιρεία θα πρέπει να ξέρει περίπου τι κύκλο εργασιών θα έχει μέσα σε ένα ευσύνετο χρονικό διάστημα, τι κέρδη μπορεί να έχει στο διάστημα αυτό και τι αποφάσεις πρέπει να πάρει για να έχει αυτά τα κέρδη.

«Αυτό είναι που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε τέλος, πως είναι αδιανότητο ένας ασθενής να χρειάζεται ένα φάρμακο και από λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης να μην το πάρει και να πεθάνει. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να το πάρει», κατέληξε.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Το επενδυτικό clawback θα διατηρηθεί και θα φέρει νέες επενδύσεις φαρμακοβιομηχανιών στην Τρίπολη, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button