ΕνημέρωσηΟικονομία

Το θρίλερ των Σπαρτιατών, το σταυρόλεξο του Εκλογοδικείου, τα 10 μοιραία λεπτά της Κυριακής, η θητεία Ζηλιασκόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ που λήγει, τα σενάρια που διαψεύδει η Hellenic Train, η απολύτως βέβαιη τουριστική έκρηξη και οι δηλώσεις Πατέλη για ΣΕΒ

Ώρα μηδέν για τους Σπαρτιάτες

Με το βλέμμα στραμμένο στο Εκλογοδικείο που εκδίκασε στις 26 Φεβρουαρίου τις προσφυγές κατά της νομιμότητας συμμετοχής στη Βουλή υποψηφίων ή του κόμματος των Σπαρτιατών, το πολιτικό σύστημα αναμένει τις εξελίξεις που είναι πολύ πιθανόν να φέρουν ανατροπές.

Αναμένεται η απόφαση. Εάν το Εκλογοδικείο θα κρίνει έκπτωτους συγκεκριμένους βουλευτές ή ολόκληρο το κόμμα των Σπαρτιατών. Προπομπός θεωρείται η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών – πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα που κατήγγειλε τα εξωθεσμικά κέντρα και τις πρακτικές ντον Κορλεόνε- του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού Ηλία Κασιδιάρη και του δικηγόρου Σπύρου Μεταξά για εξαπάτηση εκλογέων.

Θρίλερ

Η καταδίκη σε αυτήν την κατηγορία είναι πλημμέλημα. Ο Κασιδιάρης θα έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις με την έννοια ότι θα παραταθεί η φυλάκιση του και επιπλέον δεν θα έχει ένα κόμμα να διοικεί πιέσω από τα κάγκελα. Θρίλερ όμως ζουν οι Σπαρτιάτες. Μπορεί να είναι θέμα λίγων ημερών ή εβδομάδων να βρεθούν εκτός βουλής και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 9 Ιουνίου.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Λόγω της επιστολικής ψήφου, όλα έρχονται νωρίτερα. Τρεις είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που συνδέονται και με το μέλλον των Σπαρτιατών:

  • Στις 19 Απριλίου κλείνουν τα ευρωψηφοδέλτια.
  • Στις 20/4 θα μπορούν να κατατεθούν υπομνήματα, ενστάσεις κατά κομμάτων. Έτσι κόπηκαν τον Μάιο του 2023 οι Έλληνες του Κασιδιάρη και προέκυψαν οι Σπαρτιάτες.
  • Στις 24/4 το τμήμα Α1 του Αρείου Πάγου θα προχωρήσει στην ανακήρυξη των κομμάτων που θα κατεβούν στις ευρωεκλογές.

Στραυρόλεξο

Το Εκλογοδικείο έχει μπροστά του να λύσει ένα δύσκολο σταυρόλεξο. Μετά την εισαγγελική παραγγελία για ποινικές διώξεις σε βάρος των Σπαρτιατών, θα κληθεί και εκείνο να πάρει μια απόφαση είτε μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο των ευρωεκλογών ή να το αφήσει για μετά. Αν ισχύσει το πρώτο, θα βγάλει σύντομα απόφαση και με καθαρό πλαίσιο θα προχωρήσουν οι εκλογικές διαδικασίες προς τις ευρωεκλογές. Αν καθυστερήσει είναι πιθανόν το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου εξαιτίας της ποινικής διαδικασίας να μην δώσει το πράσινο φως στους Σπαρτιάτες να κατεβούν στις ευρωεκλογές. Οπότε θα παρατηρηθεί το οξύμωρο να συνεχίσουν να έχουν παρουσία στην εθνική Βουλή. Ισως κερδίσουν αυτοί που θα στοιχηματίσουν ότι το Εκλογοδικείο θα εκδόσει την απόφαση του μέσα στις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Εάν οι Σπαρτιάτες χάσουν τις 12 έδρες τους, αυτές θα κατανεμηθούν στα άλλα κόμματα με βάση το σκεπτικό που θα παρουσιάζει το Εκλογοδικείο. Ανάμεσα στους κερδισμένους της νέας κατανομής μπορεί να είναι για παράδειγμα οι βουλευτές της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Φωτεινή Πιπιλή και άλλοι καθώς το κόμμα τους θα αυξήσει την κοινοβουλευτική του παρουσία κατά πέντε βουλευτικές έδρες. Δεν αποκλείεται όμως να χάσουν τις έδρες τους και εκλεγμένοι σήμερα βουλευτές της ΝΔ διότι η νέα κατανομή δεν θα τους ευνοήσει. Τρεις έδρες θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να αποκλείεται και σφήνα Νέας Αριστεράς. Από μία έδρα το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κλπ.

Τα 10 μοιραία λεπτά

Εννέα λεπτά αδιαφορίας και ανικανότητας των αστυνομικών οργάνων στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και στο «100» ήταν αρκετά για να πνίξουν κάθε ελπίδα σωτηρίας της 28χρονης Κυριακής από το φονικό μαχαίρι του πρώην συντρόφου της. Κι άλλο 1 λεπτό και 48 δευτερόλεπτα θα ήταν αρκετά για να σωθεί, γιατί τόσο κοντά ήταν και τόσο γρήγορα έφτασαν τα περιπολικά. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Αυτά τα κρίσιμα και μοιραία λεπτά ερευνά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με βάση τις παραλείψεις και τις παθογένειες που προέκυψαν ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα προχωρήσει σε ένα σχέδιο το οποίο θα επανεξετάσει το σύνολο των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται και θα συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν ενώ θα αυστηροποιηθεί και η πειθαρχική διαδικασία.

Σιγά τις «καρατομήσεις»

Μην φαντάζεστε ότι τους αστυνομικούς που ξήλωσαν από τους Αγίους Αναργύρους τους απομόνωσαν κάπως. Δύο τους πήγανε στο Μεταγωγών, δύο στο Αλλοδαπών, τον πρώην διοικητή στις τεχνικές εφαρμογές της Αμυγδαλέζας. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα απολογηθούν και στη συνέχεια θα παραπεμφθούν με το ερώτημα της διαθεσιμότητας ή της απόταξης. Υπό άλλες συνθήκες αυτή η διαδικασία θα κρατούσε ίσως και χρόνια μέσα στο παθογενές σύστημα που υπάρχει. Κάτω από την λαϊκή πίεση όμως πιθανόν να επιταχυνθεί.

Υπερθέαμα δια χειρός Κάπη

Το Ζάππειο είναι εμβληματικό για την ιστορία της ΝΔ. Στις 28 Μαΐου 1979, υπογράφηκε η συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες χάρη στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και παρόντος του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και προσωπικού του φίλου Ζισκάρ Ντ´ Εστέν. Στο Ζάππειο αρχίζει σήμερα το τριήμερο συνέδριο της ΝΔ. Είναι επετειακό διότι το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κλείνει 50 χρόνια ζωής όσα και η Μεταπολίτευση. Η λαμπρή έναρξη θα γίνει στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου. Αναμένεται ένα υπερθέαμα. Η σκηνογραφία είναι της διευθύντριας Επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη Κύρας Κάπη. Διακριτός είναι ο ρόλος του Ερικ Παρκς και της web team που κάνουν τα γραφιστικά. Ο Γιάννης Σμυρλής και η Μαρία Συρεγγέλα έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης. Πρόεδρος του συνεδρίου είναι ο Γιάννης Πλακιωτάκη που είχε και μεταβατικό ρόλο στην προεδρία του κόμματος στην προεδρική κούρσα του 2015-2016. Έναρξη θα γίνει με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Restart

Με τον πυρσό να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις μνήμες των παλιών νεοδημοκρατών, θα επιχειρηθεί στο Ζάππειο επανεκκίνηση. Ένα κυβερνητικό restart, δυο μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η κοινωνική δυσαρέσκεια για τις απαντήσεις που δεν έχουν δοθεί μέχρι τώρα για την εθνική τραγωδία των Τεμπών, διαχέεται σε όλα τα εκλογικά ακροατήρια, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της MRB για το Open. Δεν περιορίστηκε ούτε από την εξεταστική επιτροπή και κυρίως ούτε από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην οποία τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθύνθηκε προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες οι οποίοι κάθονταν στα θεωρεία. Στο ερώτημα αν το πολιτικό σκέλος του δυστυχήματος των Τεμπών έληξε, το 82,2% απάντησε ότι «θα έχει και συνέχεια», μόνο το 11% το θεωρεί «λήξαν».

Η κυβέρνηση από τους λάθος χειρισμούς που έκανε θα συνεχίσει να το έχει μπροστά της ενώ παράλληλα θα έχει να διαχειριστεί και την δυσαρέσκεια από την οργή των πολιτών για τον θάνατο της 28χρονης και την εικόνα διάλυσης που παρουσίασε ένα ολόκληρο αστυνομικό τμήμα και η φωνή της Άμεσης Δράσης.

Νέα συνάντηση

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης και της Τουρκίας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της στήλης. Στις αρχές Μαΐου πιθανόν να υπάρξει και νέα συνάντηση τους ώστε να συζητήσουν το τελικό πλαίσιο της ατζέντας Μητσοτάκη και Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα γύρω στις 12 Μαΐου. Θα προηγηθούν στις 22 Απριλίου Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αθήνα και στις 26 Απριλίου συνάντηση για την θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη.

Θα πάει στην Hellenic Train o πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ;

Σε δύο μήνες λήγει η θητεία του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Θανάση Ζηλιασκόπουλου και τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει οι φήμες πως από το καλοκαίρι θα αποχωρήσει προκειμένου να αναλάβει πρόεδρος της Hellenic Train. Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει πως δεν έχει υπάρξει απόφαση σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο για την παραμονή ή όχι του Θ. Ζηλιασκόπουλου στην προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ. Ούτως ή άλλως είχε συγκεκριμένο, και περιορισμένο ρόλο, με επίκεντρο τις επενδύσεις σε logistics. Επιπλέον δε φαίνεται να υπάρχει οριστική συμφωνία με τους Ιταλούς της FSI για να μεταπηδήσει στη Hellenic Train σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία. Όμως έχουν υπάρξει επαφές και έχουν γίνει συζητήσεις. Ο Θ. Ζηλιασκόπουλος ήταν επί χρόνια διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (όπως ονομάζονταν η Hellenic Train) και είναι ένας από τους ανθρώπους που επί χρόνια υποστηρίζει πως είναι κρίσιμο ζήτημα η ανάπτυξη του σιδηροδρόμου ώστε να αναπτυχθεί η ελληνική αγορά logistics. Μέχρι σήμερα δεν τον ακούει κανένας πάντως!

Τα σενάρια για έξοδο των Ιταλών που διαψεύδονται

Εκτός από τη μεταγραφολογία των τελευταίων εβδομάδων στη Hellenic Train, κυκλοφόρησαν και σενάρια για πλήρη αποχώρηση του ιταλικού ομίλου FSI από την εταιρεία. Για να πωλήσεις κάτι, όμως, πρέπει να υπάρχει και αγοραστής! Και με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, τον ΟΣΕ και τη ρυθμιστική αρχή σε αυτή την κατάσταση δύσκολα θα πάρει κάποιος το ρίσκο, ειδικά όταν η τραγωδία των Τεμπών βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο ιταλικός όμιλος διέψευσε τα σενάρια και φαίνεται πως αναζητεί ένα restart. Πόσο χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα εξάλλου; Εχει και εκείνη την πλουσιοπάροχη σύμβαση «άγονων γραμμών» με τα 50 – 60 εκατομμυριάκια επιδότησης το χρόνο για την επόμενη 15ετία. Υπάρχουν και οι επενδύσεις από άλλους ομίλους στα logistics που θα χρειαστούν το σιδηρόδρομο για να φτάσουν μέχρι την κεντρική Ευρώπη. Αν βέβαια ολοκληρωθούν τα έργα που επιτρέπουν αύξηση της χωρητικότητας ώστε να κυκλοφορούν περισσότερες αμαξοστοιχίες κάθε ημέρα.

Σε μια δεκαετία ο τουρισμός θα προσθέσει 5 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Τα στοιχεία του έγκυρου World Travel & Tourism Council (WTTC) είναι χαρακτηριστικά: Το παγκόσμιο αποτύπωμα της αγοράς τουρισμού θα φτάσει φέτος το επίπεδο ρεκόρ των 11,1 τρισ. δολαρίων από 10 τρισ. δολάρια το 2019 ενώ σε μια δεκαετία από σήμερα θα ξεπεράσει τα 16 τρισ. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα συζητάμε για τους κινδύνους του υπερτουρισμού, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως θα μας έρχονται ολοένα και περισσότεροι τουρίστες! Σήμερα 10 στους 100 εργαζόμενους παγκοσμίως απασχολούνται στην τουριστική βιομηχανία. Το 2034 ο αριθμός τους θα έχει αυξηθεί σε 12 στους 100 σύμφωνα με έκθεση του WTTC. Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα; Με ποιον τρόπο θα επωφεληθεί χωρίς να καταστραφεί το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής στα ελληνικά νησιά και τους άλλους δημοφιλείς προορισμούς; Πως θα αναχαιτίσει το μαζικό τουρισμό και θα στραφεί προς τον τουρισμό πολυτελείας; Τι επενδύσεις και σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν; Πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε νηφάλια αυτή τη συζήτηση.

Ο Αλέξης Πατέλης και ο ΣΕΒ!

Σίγουρα δεν πρέπει να χάρηκαν χθες στον ΣΕΒ μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη. Ο κ. Πατέλης, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, υποστήριξε πως «δουλειά του ΣΕΒ είναι να γκρινιάζει!» και πως «δουλειά της κυβέρνησης είναι να βλέπει τα νούμερα και τα νούμερα λένε ότι η βιομηχανία είναι από τα λαμπρά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια». Κάθεται μετά εκείνος ο ταλαίπωρος ο Αντώνης Κοντολέων της ΕΒΙΚΕΝ, που εκπροσωπεί τις ενεργοβόρες βιομηχανιες, και προσπαθεί να πείσει πως κάτι πρέπει να γίνει με το ενεργειακό κόστος για να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Όσα άρθρα και να γράψει, όσα σχόλια και αν μοιράσει, όσες ομιλίες και αν απευθύνει, το ζήτημα είναι να πεισθεί ο Αλ. Πατέλης! Και μέχρι στιγμής δεν έχει! Όπως είπε χθες, «τα νούμερα δεν δείχνουν ότι αυτό (σ.σ. το ενεργειακό κόστος) έχει μια σημαντική επίπτωση». Αυτά ακούει ο Μιχάλης Στασινόπουλος της Βιοχάλκο, του ισχυρότερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, και οργίζεται!

Ο Μπορίσοφ και το ρωσικό αέριο που μπορεί να βαπτίζεται τούρκικο!

Ξεσπάθωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ που βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για τις αποφάσεις που είχε λάβει σε σχέση με την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream επί βουλγαρικού εδάφος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Είπε πως κάθε πρόβλημα με τον TurkStream ωφελεί την Ελλάδα μέσω της οποίας φτάνει πάλι στη Βουλγαρία ρωσικό φυσικό αέριο! Με ποιον τρόπο; Μέσω φορτίων ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που επαναεριοποιούνται στο τερματικό της Ρεβυθούσας (και σύντομα στο τερματικό της Αλεξανδρούπολης) και διοχετεύονται στη γειτονική χώρα μέσω των διασυνοριακών διασυνδέσεων. Όμως οι κοινοτικές υπηρεσίες ψάχνουν την πρόσφατη συμφωνία Βουλγαρίας – Τουρκίας για μεταφορά φυσικού αερίου στη γείτονα μέσω της τουρκικής Botas χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση του εν λόγω αερίου. Και θεωρούν πως η συμφωνία αποτελεί κερκόπορτα για την είσοδο ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ε.Ε. Δεν είναι κακό (αφού επιτρέπεται), αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε! Το παιχνίδι στη Βουλγαρία θα χοντρύνει όσο δε βρίσκεται λύση για τη νέα κυβέρνηση.

To άρθρο Το θρίλερ των Σπαρτιατών, το σταυρόλεξο του Εκλογοδικείου, τα 10 μοιραία λεπτά της Κυριακής, η θητεία Ζηλιασκόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ που λήγει, τα σενάρια που διαψεύδει η Hellenic Train, η απολύτως βέβαιη τουριστική έκρηξη και οι δηλώσεις Πατέλη για ΣΕΒ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button