ΕνημέρωσηΟικονομία

Το σχέδιο «Απόλλων» για τους αγρότες, οι δύο Χαρακόπουλοι, οι ΠΑΣΟΚογενείς της ΝΔ, η συζήτηση που δεν γίνεται πριν τις Ευρωεκλογές, οι χρησμοί Παπαλεξόπουλου και η άγνωστη εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου

Έρχεται ο «Απόλλων» για τους αγρότες

Το όνομα αυτού Απόλλων! Έτσι φαίνεται ότι θα ονομάζεται το σχέδιο στήριξης των αγροτών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με εντολή Μητσοτάκη. Θα παρουσιαστεί από τους αρμόδιους υπουργούς στην έκθεση Agrotica, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι εύκολο το σταυρόλεξο

Το οικονομικό επιτελείο ψάχνει να βρει λεφτά για τους αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Το κόστος παραγωγής (σε ρεύμα και πετρέλαιο) έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα λιπάσματα όπως και οι ζωοτροφές. Στη Θεσσαλία ο Daniel άφησε πίσω του την απόγνωση. Χιλιάδες στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό. «Δικαιολογημένα» είναι αρκετά από τα αιτήματα τους, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στην συνάντηση του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν έχω λεφτά»

Πολλές ιδέες συζητήθηκαν ως προς το πως θα μπορούσαν να στηριχτούν οι αγρότες. «Δεν έχω λεφτά» πήγε να κόψει το βήχα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς. Του έκοψε τον βήχα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βρείτε λύσεις, ήταν η εντολή του. Πετραλιάς και Αυγενάκης εξετάζουν σενάρια για ανάσες στο αγροτικό πετρέλαιο με την μορφή επιδοτήσεων κλπ.

Γρήγορα!

«Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα και τις αποζημιώσεις» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Αυγενάκη και Τριαντόπουλο. Τεχνικός σύμβουλος θα υπολογίσει τα ποσά ώστε να δοθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο όπως ανακοινώθηκε αρχικά. Εξετάζεται οι ενισχύσεις να συνεχιστούν και για τα επόμενα δύο χρόνια, αφού αυτή η χρονιά χάθηκε και δεν είναι σίγουρο ότι πολλά χωράφια θα μπορούν να καλλιεργηθούν και του χρόνου στη Θεσσαλία.

Το ρεύμα καίει!

Ένα οξύ πρόβλημα για τους αγρότες είναι το ρεύμα. Από τις 200.000 παροχές ρεύματος, το 30% είναι απλήρωτο. Έγιναν και κραυγαλέες αδικίες. Έκοψαν το ρεύμα σε πλημμυροπαθείς. Ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης κατέθεσε τροπολογία ώστε οι αγρότες που πλήγησαν από τον Daniel να έχουν για δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών στο ρεύμα, και με πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Η ρύθμιση είναι επταετής, θα ολοκληρωθεί το 2030. «Βεβαιωθείτε ότι δεν θα ξανακοπεί το ρεύμα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και να βγαίνετε όλοι να μιλάτε» πρόσθεσε γιατί το έργο «εξαφανισμένοι υπουργοί» πάλι παίχτηκε.

Χωρίς ένταση!

Η κυβέρνηση δεν θέλει ένταση με τους αγρότες, η στήλη το επισήμανε από χθες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψει να κοπεί στα δυο η Ελλάδα. «Αλλά δεν ήμαστε ακόμη εκεί, οι κινητοποιήσεις είναι λελογισμένες» έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος υπουργός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν ετοιμάζει επέμβαση της αστυνομίας.

Τα exit polls που έγιναν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 έδειξαν ότι οι αγρότες με τα μέτρα που είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ψήφισαν σε ποσοστό 47,5% ΝΔ, 13,4% ΠΑΣΟΚ, 13% ΣΥΡΙΖΑ. ενώ ΚΚΕ μόλις 7,8%. Είναι προνομιακό ακροατήριο για την ΝΔ και ο στόχος είναι να μην υπάρξει κλιμάκωυση.

Οι δύο Χαρακόπουλοι

Μπορεί ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος να κάνει ερωτήσεις για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο αδελφός του όμως ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος είχε δώσει την εντολή για να πετάξουν χημικά στους αγρότες που διαμαρτύρονταν στις 24/1 στον κόμβο του Πλατυκάμπου και στην E-65 στο δρόμο Καρδίτσας – Λάρισας. Η εντολή που του δόθηκε είναι να μην αυτοσχεδιάσει. Οι αποφάσεις θα παρθούν κεντρικά.

Ο Πύρρος και η Εύη

Ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας που είχε κατεβεί με το ΠΑΣΟΚ, συνόδευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Χειμμάρα και έκτοτε οι δίαυλοι έμειναν ανοιχτοί. Κατεβαίνει με την ΝΔ στην ευρωβουλή και δίνει το «παρών» σε πολλές πίτες που προσφέρονται για προεκλογικές εμφανίσεις σε χαλαρό περιβάλλον. Από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται και η Εύη Χριστοφιλοπούλου που την υποδέχθηκε στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι επίσης υποψήφια για την ευρωβουλή.

Η Βούλα και η Εύη

Κοντά στο να πάρει το πράσινο φως για την ευρωβουλή είναι η ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου που έμεινε στην ιστορία με την φράση της «για την Ελλάδα ρε γ@@@ το» και σάρωσε σε ψήφους με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι φήμες για τον Άγγελο Χαριστέα.

Ξανά υποψήφια η Σπυράκη;

Γίνονται συζητήσεις και ως προς το ενδεχόμενο να κατεβεί ξανά υποψήφια για την ευρωβουλή η Μαρία Σπυράκη αφού η υπόθεση με τον συνεργάτη της φαίνεται ότι σύντομα θα κλείσει. Εναπόκειται στον Κυριάκο Μητσοτάκη τι θα αποφασίσει. Εκείνη σε κάθε περίπτωση θα κάνει περιοδείες σε όλη τη χώρα για τη ΝΔ στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Μαχητής

Ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας που θα είναι επίσης υποψήφιος, δίνει μεγάλη μάχη, με συνεντεύξεις και με παρουσίες σε πίτες και κομματικές συνάξεις. Είναι σκληρός μαχητής, λένε.

Η συζήτηση που δεν γίνεται πριν τις ευρωεκλογές

Αντί να συζητάμε πόσοι ποδοσφαιριστές ή τραγουδιστές (ή λαοφιλείς δημοσιογράφοι, για να μη βγάζουμε την ουρά μας απ΄έξω!) θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων θα μπορούσαμε να μιλάμε για τα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης, με αφορμή τις Ευρωεκλογές. Όμως, όπως είπε χθες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αυτή η συζήτηση δε γίνεται με τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών να παρακολουθούν απαθείς την αποβιομηχάνιση της Ευρώπης που έχει επιταχυνθεί την τελευταία διετία. Ο κ. Παπαλεξόπουλος είπε και κάτι άλλο που μάλλον πέρασε στα ψιλά. Πως αν μετακομίσει ή κλείσει η χημική βιομηχανία της Γερμανίας ή της Γαλλίας τότε χάνεται, για πάντα, ένα ολόκληρο οικοσύστημα επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που σήμερα δραστηριοποιούνται γύρω από αυτά τα ισχυρά βιομηχανικά συγκροτήματα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή για τη βιομηχανική βάση της Ευρώπης την ίδια στιγμή που επωφελούνται οι διεθνείς ανταγωνιστές της.

Όλα είναι θέμα ταχύτητας!

Αν προβάλουμε το πανευρωπαϊκό πρόβλημα της αδράνειας στη χώρα μας, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσάρεστη. Τα είπε, πάλι ευγενικά, ο Δημ. Παπαλεξόπουλος στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του ΣΕΒ. «Εχουν γίνει πολλά θετικά βήματα» αλλά «πρέπει να γίνουν και άλλα με μεγαλύτερη ταχύτητα!» Και πρόσθεσε πως «πρέπει να ξεβολευτούμε», το δημόσιο, ο ιδιωτικός τομέας, οι εργαζόμενοι, οι πανεπιστημιακοί, όλοι! Δεν αρκεί το φιλοεπιχειρηματικό πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα με το ενεργειακό κόστος και την αδυναμία προσέλκυσης προσωπικού ή στελεχών. Ειδικά στο επίπεδο των αμοιβών στα στελέχη, που συνεχίζουν να φεύγουν για το εξωτερικό, για κάθε ένα ευρώ αύξηση, οι επιχειρήσεις πληρώνουν τρία ευρώ λόγω λόγω φόρων, εισφορών και κρατήσεων! Ετσι είναι λογικό να φεύγουν ακομα και σήμερα ικανοί άνθρωποι για τη Δυτική Ευρώπη που οι αμοιβές είναι διπλάσιες ή / και τριπλάσια ή για τη Μέση Ανατολή που οι κρατήσεις και οι φόροι είναι μηδενικοί.

Ο δύσβατος δρόμος της πράσινης μετάβασης

Στα δυσάρεστα που είπε χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ (είπε και πολλά ευχάριστα!) περιλαμβάνεται και η επισήμανση πως μέχρι να φτάσουμε στο λαμπρό μέλλον της πράσινης ενέργειας και του χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος θα περάσουμε δια πυρός και σιδήρου! Οι ανισότητες, που είναι σήμερα ορατές σε πολλούς τομείς της ενεργειακής μετάβασης, από το κόστος των αντλιών θερμότητας μέχρι τη δαπάνη αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θα διευρυνθούν. Πολλοί άνθρωποι, που έχουν ήδη μείνει πίσω, θα περάσουν δύσκολα προκειμένου να διαχειριστούν τις μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρνει για τους καταναλωτές η ανάπτυξη νέων δικτύων και διασυνδέσεων. Το βλέπουμε ήδη στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας με τα αυξημένα τέλη μεταφοράς και διανομής που θα αυξηθούν περαιτέρω. Από την άλλη πλευρά έχουμε και την ελπίδα της τεχνολογίας, όπως οι έξυπνοι μετρητές, που θα επιτρέψουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να διαχειριστούν πιο έξυπνα και αποδοτικά την κατανάλωσή τους. Τα γράφουμε επειδή ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Η άγνωστη εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου

Εκτός από την ΤΕΜΕΣ, που διαχειρίζεται μεταξύ άλλων το Costa Navarino και το (πρώην) Χίλτον, αλλά και την πανίσχυρη ναυτιλιακή εταιρεία Costamare, η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου έχει και άλλο ένα διαμάντι στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για την ΓΕΩΕΛΛΑΣ, μια εταιρεία εξόρυξης ατταπουλγίτη, ενός μοναδικού αργιλικού ορυκτού με πολλές χρήσεις από τα φάρμακα μέχρι τα χρώματα. Μάλιστα η εταιρεία, με σημαντικότατο διεθνή εξαγωγικό προσανατολισμό, ελέγχει ένα από τα τρία – τέσσερα κοιτάσματα ατταπουλγίτη στον κόσμο και το μοναδικό στην Ευρώπη.

To άρθρο Το σχέδιο «Απόλλων» για τους αγρότες, οι δύο Χαρακόπουλοι, οι ΠΑΣΟΚογενείς της ΝΔ, η συζήτηση που δεν γίνεται πριν τις Ευρωεκλογές, οι χρησμοί Παπαλεξόπουλου και η άγνωστη εταιρεία της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button