ΕνημέρωσηΟικονομία

Το σχέδιο στήριξης μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΤΕΠΙΧ, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ΕΣΠΑ – Galaksias Portal News

Στην βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αλλά και στην κάλυψη του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκαν οι ομιλητές στην απογευματινή συνεδρίαση του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα «η αυξανόμενη Εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει και η επόμενη μέρα θα είναι πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δημιουργούνται εργαλεία για να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση ενώ επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των εγγυήσεων.

Επιπλέον, όπως ανέφερε, τα επόμενα χρόνια θα «τρέξει» και το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων, ύψους 12,2 δισ. ευρώ, με το 45% των δανείων και επενδύσεων να υλοποιούνται εντός του 2024, με αποτέλεσμα το 15% δανείων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να πάει στην ελληνική οικονομία.

Ο ίδιος, αναγνωρίζοντας, την έλλειψη ρευστότητας ως βασικό θέμα για την επιχειρηματική εξαγωγική δραστηριότητα, αναφέρθηκε στα «εργαλεία» που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, φτάνοντας, όπως είπε, τις 100.000 από 55.000 – 60.000 επιχειρήσεις που είναι σήμερα.

Ένα ακόμη εργαλείο αποτελεί η σύναψη δανείων και η πρόσβαση όχι μόνο των μεγάλων, αλλά και των μεσαίων και μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που ήδη φτάνουν στο 35%.

Όπως γνωστοποίησε, σε 15 μέρες θα κατατεθεί το αίτημα για την εκταμίευση 2,5 δισ. της επόμενης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις και στο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο μαζί με τη μόχλευση που θα δημιουργηθεί από τις τράπεζες, θα «δώσει» προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ έχει δυο σκέλη, όπως σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης. Το ένα σκέλος αφορά εγγύηση έως 80% και όπου μπορεί, θα δίνεται και επιδότησης δυο ποσοστιαίων μονάδων στο επιτόκιο, ενώ όπου δεν απαιτούνται εγγυήσεις θα δίνεται ποσό άτοκο 40% και το 60% του δανείου επιδοτούμενο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες για τη στήριξη των ΜΜΕ.

Ακόμη, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα τρέξει, μαζί με άλλους αναπτυξιακούς πόρους και από  ΕΣΠΑ, θα συμβάλουν στην στήριξη των ΜΜΕ στο πεδίο των εξαγωγών, ενώ με το κλείσιμο του ψηφιακού μέτρου υπάρχει 200 εκατ. ευρώ περίσσεμα, που θα διοχετευθεί εκ νέου με επίκεντρο την εξωστρέφεια για τις επιχειρήσεις και προσανατολισμό την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις ελληνικές εξαγωγές, κάνοντας ειδική αναφορά στη σημερινή για την χώρα μας και τη δυναμική της οικονομίας, σε κλάδους όπως είναι η φαρμακοβιομηχανία, εκπρόσωποι των οποίων από πολυεθνικές εταιρίες συναντήθηκαν σήμερα (4.4.2024) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ επισήμανε την δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος, «κάτι που ήδη διαφαίνεται στο τοπίο, μέσα από τους δείκτες που αποτυπώνουν τον δείκτη ανάπτυξης στο 2,4% για το 2023, όταν στην Ευρώπη κινήθηκε στο 0,4%», όπως είπε.

Τέλος όπως σημείωσε, μέσα στο 2024 η ανεργία αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 10%, αλλά και ο δείκτης ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί 4-5 φορές πάνω από τον αντίστοιχο της Ευρώπης.

«Σάρκα και οστά» θα λάβει τους επόμενους τρεις μήνες ο νέος φορέας δικτύωσης και εξωστρέφειας, όπως ανακοίνωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του ΠΣΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Φραγκογιάννης ο οργανισμός θα αποτελέσει το Ελληνικό Παγκόσμιο Δίκτυο σύνδεσης της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας με τα παγκόσμια κέντρα οικονομίας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, με σκοπό τον εντοπισμό ευκαιριών και τη δημιουργία σταθερών μακροχρόνιων σχέσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός, ο νέος φορέας:

  • Θα προωθήσει την Ελλάδα ως αναδυόμενο κόμβο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας προσελκύοντας τη διεθνή προσοχή και αναγνώριση, τοποθετώντας την χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας και ενισχύοντας της εικόνας της.
  • Θα διασυνδέσει τα μέλη του οργανισμού με παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια προσφέροντας πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με σκοπό την διατήρηση της εταιρικής έδρας στην Ελλάδα και την ενίσχυση της εθνικής ανάπτυξης.

Ο κ. Φραγκογιάννης, αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας για την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενώ γνωστοποίησε ότι, σύμφωνα με το νέο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, προγραμματίζονται 632 δράσεις, εκ των οποίων οι 327 αφορούν τις εξαγωγές, ενώ σχεδιάζεται και η συμμετοχή σε εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ήδη το 2024 ξεκίνησε δυναμικά, όπως σημείωσε, με τρεις επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία, ενώ προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις Βαλτικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο καθώς και σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Πλατφόρμα δικτύωσης Ελλήνων και ξένων προμηθευτών και αγοραστών

Τέλος, «η δημιουργία πλατφόρμας δικτύωσης Ελλήνων και ξένων προμηθευτών και αγοραστών, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στους αγοραστές να βλέπουν την εποχική διαθεσιμότητα κάθε προϊόντος και να επιλέγουν παραγωγούς ή προμηθευτές, εντάσσεται στα άμεσα σχέδιά μας» κατέληξε ο υφυπουργός.

Αναφερόταν σε μία σειρά δράσεων που αφορούν στις υποδομές για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων, στον τομέα των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μήκος των εμπορικών δρόμων από βορρά προς νότο, από δύση προς ανατολή.

Παραδείγματα τέτοιων δράσεων είναι η κατασκευή του πανευρωπαϊκού αυτοκινητοδρόμου «Διάδρομος Χ», ο οποίος ξεκινάει από το Σάλτσμπουργκ και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, μέσω Σκοπίων, Βελιγραδίου, Ζάγκρεμπ, Βουδαπέστης, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και το Βελιγράδι με την κεντρική Ευρώπη κ.α.

Στο κείμενο χαιρετισμού που απέστειλε στο συνέδριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «όσο η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευελιξία της πολιτείας να στηρίζει έμπρακτα τον πρωτογενή τομέα, όπως απεδείχθη από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες μας».

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός σημείωσε ότι, η εμβάθυνση των εμπορικών μας σχέσεων με χώρες – εταίρους στην ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες αποτελεί το κεντρικό αντικείμενο συζήτησης σε διμερείς συναντήσεις, αλλά και συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα στα Άτυπα και Τακτικά Συμβούλια στην Ευρώπη.

To άρθρο Εξαγωγές: Το σχέδιο στήριξης μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΤΕΠΙΧ, Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και ΕΣΠΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button