Κόσμος

Το φιλόδοξο σχέδιο πάρκου για να «συμμαζέψει» αθυρόστομους παπαγάλους – Galaksias.com

Το 2020, πέντε αθυρόστομοι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι, που δωρίστηκαν στο Πάρκο Άγριας Ζωής του Λίνκολνσαϊρ στην ανατολική Αγγλία, απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη γλώσσα τους.

Από την Τρίτη, το πάρκο υιοθετεί μια διαφορετική, πιο ριψοκίνδυνη προσέγγιση με την ενσωμάτωση στο σμήνος τριών νέων αθυρόστομων πουλιών -που ονομάζονται Eric, Captain και Sheila- μαζί με τους αρχικούς πέντε άτακτους παπαγάλους.

«Όταν ήρθαμε να τα μετακινήσουμε, η γλώσσα που έβγαινε από τα κουτιά μεταφοράς τους ήταν πρωτοφανής, πραγματικά κακή. Δεν ήταν κανονικές βρισιές, ήταν κάτι παραπάνω», δήλωσε στο CNNi ο διευθύνων σύμβουλος του πάρκου, Στιβ Νίκολς.

«Βάλαμε οκτώ πραγματικά, πραγματικά προσβλητικούς, παπαγάλους που βρίζουν, με 92 που δεν βρίζουν», είπε.

Αν η νέα στρατηγική αποδώσει, οι οκτώ παπαγάλοι θα μπορούσαν να μάθουν «όλους τους ωραίους θορύβους, όπως τα μικροκύματα και ο θόρυβος που κάνουν τα νομοσχέδια όταν κάνουν όπισθεν» που προτιμούν οι άλλοι παπαγάλοι του σμήνους, προσθέτει ο Νίκολς. Αλλά αν οι άλλοι 92 αντ’ αυτού πάρουν τις βρισιές, «θα μετατραπεί σε κάποιο πτηνοτροφείο ενηλίκων» υπογραμμίζει.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα απομόνωσης, η ενσωμάτωση των πέντε αρχικών πτηνών στο σμήνος ήταν «ως επί το πλείστον επιτυχής», δήλωσε ο Νίκολς, αλλά εξακολουθούν να βρίζουν μερικές φορές και μάλιστα να γελούν μετά, μιμούμενοι την πιο συνηθισμένη αντίδραση στη βωμολοχία τους.

Οι παπαγάλοι αντηχούν ακριβώς τους ήχους που ακούνε, οπότε «έξι από αυτούς έχουν ανδρικές φωνές, δύο από αυτούς έχουν γυναικείες φωνές και όταν βρίζουν όλοι μαζί ακούγονται πολύ άσχημα», εξήγησε ο Νίκολς.

Το πάρκο έχει τοποθετήσει μεγάλες πινακίδες που προειδοποιούν τους επισκέπτες για τη γλώσσα των παπαγάλων, αλλά ο Νίκολς δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ούτε ένα παράπονο.

Στην πραγματικότητα, «ακούσαμε πολύ περισσότερους πελάτες να βρίζουν τους παπαγάλους παρά παπαγάλους να βρίζουν τους πελάτες» δήλωσε ο Νίκολς.

Οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, που σχηματίζουν ομάδες έως και 1.000 πουλιών για να κουρνιάσουν τη νύχτα στη φύση και επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορες φωνές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νοημοσύνη τους είναι σχεδόν απαράμιλλη στο ζωικό βασίλειο, συγκρίσιμη με εκείνη των πιθήκων, των φαλαινών και των δελφινιών.

Οι βρισιές είναι ιδιαίτερα εύκολο να τις μιμηθούν, καθώς λέγονται σχεδόν πάντα στον ίδιο τόνο και στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς άλλες λέξεις να τις περιβάλλουν, εξήγησε ο Νίκολς.

«Όταν λέτε σε κάποιον να ξεκουμπιστεί, συνήθως το λέτε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά», είπε.

Προς το παρόν, το πάρκο ελπίζει ότι θα μάθουν τους ήχους του σμήνους και θα μειώσουν την αθυροστομία τους.

«Μόλις τα άφησα εκεί πάνω και υπάρχουν πολλοί θόρυβοι, που είναι υπέροχοι … από πόρτες που τρίζουν μέχρι πόρτες που χτυπούν, άνθρώποι που γελούν και κινητά τηλέφωνα», δήλωσε ο Νίκολς.

«Ελπίζω ότι αυτό είναι κομμάτι της περιόδου προσαρμογής, αλλά δεν νομίζω ότι θα χάσουν ποτέ το βρίσιμο, γιατί μόλις κάποιος βρίζει, θα βρίζουν και αυτοί».

British zoo has new plan to rehabilitate its potty-mouthed parrots

By Issy Ronald, CNN

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button