ΕνημέρωσηΟικονομία

Το 2026 θα είναι έτοιμο το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Πάρου – Καθυστέρηση 9 μηνών στα έργα 

Την πρώτη του παράταση, σχεδόν 9 μηνών, πήρε το μεγάλο έργο για την ανάπτυξη και βελτίωση των υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου», ύψους 33 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). 

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων μετατέθηκε κατά 265 ημέρες.  Ενώ αρχικά, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει ο ανάδοχος Intrakat στις αρχές του 2023, προβλεπόταν το έργο να ολοκληρωθεί σε 30 μήνες και έως τις 11 Ιουλίου του 2025, πλέον ως καταληκτική ημερομηνία περαίωσης των εργασιών τέθηκε η 1η Απριλίου 2026. 

Οι λόγοι που δόθηκε η παράταση αυτή έχει να κάνει με την έλλειψη αδρανών υλικών για την κατασκευή των έργων και τη δυσκολία μεταφοράς τους στο νησί, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να μην «βλέπει» αποκλειστική υπαιτιότητα της Intrakat αν και λογικά θα δοθεί σχετική αποζημίωση στο πλαίσιο της νομίμου αναθεώρησης. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ήδη το έργο της αναβάθμισης των υποδομών του Αεροδρομίου Πάρου «μετράει» 9 μήνες καθυστέρησης, βάσει των νέων χρονοδιαγραμμάτων.

Η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου της Πάρου, το οποίο λειτουργεί από το 2016 και έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από την Intrakat, θα βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση τόσο του σημαντικού αριθμού επισκεπτών του νησιού, ο οποίος αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία έτη, όσο και των μόνιμων κατοίκων.

 Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΥΠΑ, περισσότερα από 176.000 άτομα μετακινήθηκαν αεροπορικώς προς και από το νησί της Πάρου κατά τη θερινή περίοδο του 2022.

 Με την κατασκευή των νέων έργων στο αεροδρόμιο το νησί της Πάρου θα αποκτήσει καλύτερη συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό και θα αποτελεί έναν ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων. 

Στα οφέλη από την αναβάθμιση του αεροδρομίου συγκαταλέγονται και η διεύρυνση της τουριστικής αγοράς του εσωτερικού και του εξωτερικού, η αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου αλλά και η προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού συνολικής έκτασης περίπου 12.000 τ.μ. και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού και του εσωτερικού υπηρεσιακού οδικού δικτύου αεροδρομίου, την αμφίπλευρη επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσγειώσεων/απογειώσεων συνολικά κατά 400 μέτρα, την κατασκευή επεκτεινόμενου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και επεκτεινόμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων, την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου και πυροσβεστικού σταθμού κ.α.

To άρθρο Το 2026 θα είναι έτοιμο το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο Πάρου – Καθυστέρηση 9 μηνών στα έργα  δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button