ΕνημέρωσηΠολιτική

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες οι αγρότες – «Αγώνας δρόμου» για να μην κλείσουν οι εθνικές οδοί

Να τελειώσουν άμεσα οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι η επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια προσέγγισης των αγροτών, να επισκέπτεται χθες Τετάρτη (31.1.2024) αιφνιδιαστικά το μπλόκο στη Βόνιτσα, μετά την παρουσία του στα εγκαίνια του οδικού άξονα Ακτίου – Αμβρακίας.

«Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα, βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτόν τον πολιτισμένο διάλογο, γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε, αλλά για να λύνουμε προβλήματα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αγρότες.

Ανοιχτό να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ. στο ντίζελ

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει μείωση του Ε.Φ.Κ. (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) στο πετρέλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής «στο μέτρο του εφικτού», δεδομένου, όπως είπε, ότι «οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι ατελείωτες».

Η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στήριξης των αγροτών καταγράφτηκε και με την ανακοίνωση, την Τρίτη, για αύξηση της πρώτης κρατικής αρωγής στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας από 5.000 έως 10.000 ευρώ, από τις 2.000 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

«Πολιτική προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα»

Ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε τα αιτήματα των αγροτών, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο για να εξεταστεί τι μπορεί να κάνει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τόνισε ότι η στήριξη τους αποτελεί προτεραιότητα.

«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε για τη Γερμανία θα φύγετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι. Γνωρίζετε, όμως, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του εφικτού κοντά στους αγρότες και με μείωση της φορολόγησης και με αύξηση της οικονομικής στήριξης στον ΕΛΓΑ» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η «αγωνία» της κυβέρνησης

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» είναι έκδηλη η ανησυχία σε σχέση με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς η κλιμάκωση των αντιδράσεων σε ένα περιβάλλον λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, μπορεί να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαρραγεί η σχέση με τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος έδωσε υψηλά ποσοστά στη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές.

Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται από χτες βράδυ στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., δεσμεύτηκε πως η κυβέρνηση θα κινηθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξασφαλίσει περαιτέρω στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα.

«Και επειδή θα πάω τώρα στις Βρυξέλλες, θα σας πω κάτι, γιατί νομίζω ότι πρέπει να είναι ευρωπαϊκή πολιτική συνολικά: δεν γίνεται εμείς να επιβάλλουμε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας ένα κόστος για την προσαρμογή για την κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα να εισάγουμε προϊόντα από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και δεν έχουν τα ίδια υψηλά στάνταρντ στα προϊόντα τους» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης, στους αγρότες του μπλόκο της Βόνιτσας.

«Μέτωπο» για αναθεώρηση των μέτρων στήριξης για τη γεωργία

Παρ’ ότι το θέμα της νέας Κ.Α.Π. δεν είναι στην ατζέντα της Σύνοδος Κορυφής, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να εκθέσει τις θέσεις της εφόσον ανοίξει μία τέτοια συζήτηση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανό μετά και το τετ α τετ που είχε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για τα μέτρα στήριξης που ζητούν οι αγρότες σε επίπεδο Ε.Ε., στον απόηχο των κινητοποιήσεων και στη Γαλλία.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει το θέμα – που αφορά όλη την Ευρώπη – με τους ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο για την αναθεώρηση των πανευρωπαϊκών μέτρων για τη στήριξη της γεωργίας.

To άρθρο Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες οι αγρότες – «Αγώνας δρόμου» για να μην κλείσουν οι εθνικές οδοί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button