Επικαιρότητα

Ψηφιακή αναβάθμιση στα δικαστήρια Βόλου – Πώς θα γίνονται οι «τηλεδίκες» (φωτό)

Εγκαταστάθηκαν σήμερα τα πρώτα μόνιτορ στο Δικαστικό Μέγαρο του Βόλου στα πλαίσια της ψηφιακής αναβάθμισης που εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο) με προϋπολογισμό 15.507.200,30 € (πλην Φ.Π.Α.)

Τι περιλαμβάνει το έργο;

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει ως :

  • Η 1η Δράση: «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα», αφορά στην υλοποίηση ενός δικτύου παροχής υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων (Πρωτοδικεία, Εφετεία και Πταισματοδικεία), του ανακριτικού έργου (Πρωτοδικεία) και των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.
  • Η 2η Δράση: «Υπηρεσίες ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων», αφορά την ανάπτυξη και θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, μέσω του οποίου θα γίνεται η δημοσίευση σε πραγματικό χρόνο της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων της χώρας στο διαδίκτυο, στους ενδιαφερόμενους (δικηγόροι, πολίτες κλπ.) λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα στον κανονισμό GDPR.

Ποιος είναι ο σκοπός του έργου;

Η υλοποίηση του έργου θα συντελέσει:

  • Στην εισαγωγή και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης. και στην αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας των Δικαστηρίων.
  • Στη μείωση των οικονομικών βαρών που προκαλούν οι μετακινήσεις μαρτύρων, βάρη που επωμίζονται είτε οι πολίτες (πολιτικές δίκες) είτε το κράτος (ποινικές δίκες).
  • Στην ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, σε δικαστικές περιπτώσεις που απαιτείται κατάθεση ευάλωτων μαρτύρων (ανήλικοι) ή μαρτύρων που έχουν υποστεί εκφοβισμό (κακοποιημένες γυναίκες) και η δια ζώσης παρουσίας τους στο δικαστήριο ενδέχεται να διαταράξει την ψυχική τους υγεία και να επηρεάσει την διαδικασία διεξαγωγής της δίκης.
  • Στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου (με τη χρήση της τηλεδιάσκεψης) καθώς και στην εξυπηρέτηση των αιτήσεων δικαστικής συνδρομής.
  • Στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δικηγόρων, των διαδίκων και των εμπλεκομένων στις δικαστικές διαδικασίες στις αίθουσες των Δικαστηρίων της χώρας (ηλεκτρονικό πινάκιο, portal).

Ποιοι είναι οι αναμενόμενοι στόχοι του έργου; 

  •  Να εκσυγχρονίσει την εσωτερική οργάνωση, λειτουργία και επικοινωνία των Δικαστικών Φορέων της χώρας.
  •  Να αναβαθμίσει την ποιότητα και την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
  •  Να συμβάλει στην διαλειτουργικότητα με άλλους φορείς του Δημοσίου.
  •  Να αυξήσει την διαφάνεια στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος.
  •  Να παράσχει αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και επαγγελματίες της χώρας.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button