Κόσμος

«Όχι» στην παράδοση πυραύλων στην Ουκρανία λέει η πλειοψηφία των πολιτών – Galaksias.com

Χαμηλή «βαθμολογία» λαμβάνει από τους ερωτηθέντες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αλλά και η υποψήφια για επανεκλογή στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το «DeutschlandTrend» του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 61% των ερωτηθέντων δεν συμφωνεί να παραδοθούν πύραυλοι «Taurus» στην Ουκρανία (+9 από την προηγούμενη μέτρηση τον Αύγουστο), υποστηρίζοντας έτσι τη θέση που έχει επανειλημμένα εκφράσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει μόλις το 29% (-7). Ταυτόχρονα, και ενώ το θέμα των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εξακολουθεί να διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, το 53% των ψηφοφόρων των Πρασίνων συναινεί να παραδοθούν, όπως και το 50% των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων (FDP). Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), παρότι η ηγεσία ζητά την αποστολή των πυραύλων, σε ποσοστό 52% διατυπώνουν αντίθετη άποψη. Στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Όλαφ Σολτς το 58% συμφωνεί μαζί του κατά της αποστολής, ενώ στην Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και στη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) απορρίπτει την αποστολή το 84% και το 85% αντίστοιχα.

Έντονη καταγράφεται και η ανησυχία των πολιτών λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, με το 70% να δηλώνει «πολύ μεγάλη» και «μεγάλη» ανησυχία για το ενδεχόμενο η Γερμανία να καθίσταται όλο και συχνότερα στόχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Το 67% εκφράζει ανησυχία ότι η Γερμανία δεν είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική κατασκοπία, ενώ το 64% ανησυχεί ότι η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το 62% ότι η Γερμανία θα μπορούσε να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο.

Οι πολίτες θέλουν αύξηση των αμυντικών δαπανών

Σε αυτό το πλαίσιο έχει αυξηθεί και η υποστήριξη των πολιτών στην αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 74%, ενώ λανθασμένη θεωρεί αυτή την πολιτική μόνο το 20%. Τον Μάρτιο του 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 69% και 19%. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αυτών των δαπανών, το 43% θεωρεί ότι πρέπει να εξοικονομηθούν κονδύλια από άλλους τομείς, το 34% ότι πρέπει να αρθεί το «φρένο χρέους» και το 9% ότι πρέπει να αυξηθούν οι φόροι και οι εισφορές.

Στη δημοσκόπηση περιλαμβάνεται ακόμη ερώτημα σχετικά με το ποιες χώρες θεωρούνται αξιόπιστοι σύμμαχοι της Γερμανίας. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Γαλλία με 78%, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 45%, η Ουκρανία με 37% και το Ισραήλ με 24%. Η Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 8%.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξακολουθεί να συγκεντρώνει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, με μόλις 1% να δηλώνει «πολύ ευχαριστημένο», 18% «ευχαριστημένο», 39% «λιγότερο ευχαριστημένο» και 41% «καθόλου ευχαριστημένο». Μεταξύ των πολιτικών, στην πρώτη θέση δημοτικότητας παραμένει ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους με 55% θετικές γνώμες, ο οποίος είναι και ο μόνος που συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από ό,τι δυσαρέσκειας. Ακολουθεί η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ με 35% θετικές γνώμες και 60% αρνητικές, ενώ ο Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην 6η θέση, με 21% θετικές και 76% αρνητικές γνώμες.

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιολόγηση του έργου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 53% δηλώνει «λιγότερο» ή «καθόλου» ευχαριστημένο, το 30% ευχαριστημένο και το 6% πολύ ευχαριστημένο. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη λαμβάνει η κυρία φον ντερ Λάιεν από τους ψηφοφόρους των CDU και CSU, 61% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 58%.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμα με 29% (-1), ακολουθούν η AfD με 19% χωρίς μεταβολή, το SPD με 16% επίσης χωρίς μεταβολή, όπως και οι Πράσινοι με 14%, το BSW με 6% (+1) το FDP με 5% (+1) και η Αριστερά με 3% χωρίς μεταβολή των ποσοστών της.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button