Επικαιρότητα

2,5 χρόνια από το σεισμό η κ. Μαρία και η κ. Κρυστάλλη μαγειρεύουν στις αυλές τους (vid) – Galaksias.com

Μαγειρεύουν στις αυλές τους σε σπίτια “λαβωμένα” και άκρως επικίνδυνα από τον σεισμό του 2021 οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου – 2,5 χρόνια μετά, όπως καταγγέλλουν, δεν έχει ακόμη προχωρήσει η διαδικασία για να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τις κατοικίες τους

Τη θλιβερή και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα, να διαβιούν μέσα σε σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα ή (ακόμη και) κατεδαφιστέα μετά τον φονικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου του 2021, αντιμετωπίζουν αρκετές οικογένειες στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου.

Η μη λήψη εκ μέρους της Πολιτείας συγκεκριμένων μέτρων, όπως η επιδότηση ενοικίου, αλλά και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που σχετίζονται με την ανακατασκευή των οικιών τους, έχουν οδηγήσει πολλούς από τους σεισμόπληκτους να έχουν επιστρέψει στα “λαβωμένα” τους σπίτια, ελλείψει άλλης εναλλακτικής λύσης…

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος επισημαίνει ότι οι όποιες κινήσεις για βοήθεια στους σεισμόπληκτους έγιναν το πρώτο διάστημα μετά τον σεισμό, κι έκτοτε οι σεισμόπληκτοι έχουν σε μεγάλο βαθμό αφεθεί στην τύχη τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η “Νέα Κρήτη” και η “ΚΡΗΤΗ TV” και η δημοσιογράφος Ράνια Μωραΐτη κατέγραψαν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που επέστρεψαν σε μη κατοικήσιμα σπίτια για να συνεχίζουν να ζουν, παρά τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματά τους!

«Εδώ και τώρα να ανοίξει η διαδικασία της επιδότησης ενοικίου για να μπορούν οι άνθρωποι να νοικιάσουν σπίτια!», ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Κώστας Γκαντάτσιος ανέφερε: «Μας ανησυχεί ότι, αν ο μη γένοιτο κάποια στιγμή γίνει κάτι άλλο, από ποιον υπουργό, ποιο υπεύθυνο θα ζητήσει ευθύνη η μάνα, το παιδί, ο εγγονός, ο συγγενής αν σκοτωθεί κάποιος άνθρωπος;».

«Η καρδιά μας είναι πια σκληρή»

«Ζητάμε βοήθεια, αλλά δεν έχει φανεί άνθρωπος»

Όπως ανέφερε, εξάλλου, με νόημα η 72χρονη Μαρία Κουρλετάκη, εμφανώς φορτισμένη συγκινησιακά, «δουλέψαμε τόσο πολύ στη ζωή μας… Δουλέψαμε πολύ σκληρά… Πονέσαμε! Αλλά πάντα είχαμε το ανάστημα και τα καταφέρναμε! Αλλά αυτό το πράγμα (σ.σ. ο σεισμός) μας έριξε!».

Η κ. Μαρία είναι κάθετη: Η ζωή της είναι συνδεμένη με το σπίτι αυτό που λάβωσε ο σεισμός. «Εμείς θέλουμε να μένουμε εδώ και ζητάμε να μας βοηθήσουν γιατί 2,5 τώρα χρόνια δεν έχει φανεί άνθρωπος! Απ’ ό,τι ακούμε, απ’ ό,τι μας λένε… Κι από την τηλεόραση κι απ’ όσα μαθαίνουμε, τίποτα… τίποτα από βοήθεια!», πρόσθεσε η κ. Κουρλετάκη, η οποία ερωτηθείσα για το αν φοβάται, ήταν αφοπλιστική: «… έχουμε περάσει από τόσα πράγματα, που η καρδιά μας είναι πια σκληρή». 

Τη σκυτάλη από την κ. Μαρία πήρε η εγγονή της Έλλη Κωστάκη, η οποία τόνισε: «Κι εμείς και οι γονείς μας και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους αισθάνονται ανασφάλεια που μένουν σε ένα σπίτι που δεν είναι κατοικήσιμο. Αλλά από το να τους βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς να πέφτουν ψυχολογικά, καλύτερα να είναι χαρούμενοι, γιατί αυτοί αποφασίζουν, γιατί έτσι όπως ήταν άρχοντες σε όλη τους τη ζωή, έτσι θέλουν να συνεχίσουν να είναι!». 

Έκανε κουζίνα την αυλή της η 82χρονη Κρυστάλλη από το Αρχοντικό

Η 82χρονη κ. Κρυστάλλη από το Αρχοντικό Πεδιάδος συνεχίζει να ζει σε δωμάτιο του σπιτιού της, παρότι αυτό “λαβώθηκε” από τον Εγκέλαδο και δεν είναι κατοικήσιμο. Η κουζίνα του σπιτιού της “κρέμεται στον αέρα” κι έτσι η κυρία Κρυστάλλη έχει κάνει πια κουζίνα την αυλή της. Εκεί μαγειρεύει και μέσα στο κρύο προσπαθεί να επιβιώσει, αφού για τυπικούς λόγους (επειδή το σπίτι δεν ήταν στο όνομά της, αλλά στο όνομα της κόρης της) δεν κατάφερε να έχει πρόσβαση σε έναν οικίσκο! 

Η μία μετά την άλλη οικογένεια αρχίζουν και πάλι και ανοίγουν τα σπίτια τους, που μετά από 2,5 χρόνια, είτε με κίτρινη ή και κόκκινη σήμανση, βλέπουν ότι είναι η μόνη τους επιλογή, παρά τον κίνδυνο που ελλοχεύει. Κι αυτό γιατί μετά από 2,5 χρόνια, όπως λένε, δεν προχώρησε καμία διαδικασία για να μπορέσουν είτε να επιδοτηθούν για να νοικιάσουν, είτε για να προχωρήσουν οι άδειες για να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

«Είναι πάρα πολλοί (σ.σ. δημότες) που μένουν στα “κίτρινα” ή ακόμη και σε “κόκκινα” σπίτια», ανέφερε για το θέμα ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Βασίλης Κεγκέρογλου, που ζητά την απλοποίηση των διαδικασιών για τους σεισμόπληκτους, την ενίσχυση του τμήματος μηχανικών της ΔΑΕΦΚ, επικαιροποίηση και αναπροσαρμογή του τιμολογίου των εργασιών για να είναι συμβατά με τα σύγχρονα κόστη, αλλά και άνοιγμα της πλατφόρμας επιδότησης ενοικίου.

«Χωρίς επιδότηση ενοικίου οι φτωχοί άνθρωποι μένουν στα “κίτρινα” και τα “κόκκινα” σπίτια που είναι επικίνδυνα. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτό σήμερα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κεγκέρογλου.

«Δεν είμαστε επαίτες! Είμαστε άνθρωποι που πριν τον σεισμό είχαν μια περιουσία, και οι οποίοι όμως είδαν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα που διήρκεσε ο σεισμός να χάνουν τα πάντα!», ανέφερε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδος Κώστας Γκαντάτσιος.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button